Az utóbbi évek legjobb horrorfilmjei

Általában azt szokták mondani, hogy napjainkban már nincsenek jó horrorok. Én ezzel az állítással most szembemennék. A 80-as évekre nosztalgiával szoktunk visszatekinteni, hiszen sok klasszikus horror ekkor készült el. Igen, születtek nagyon jó és emlékezetes horrorfilmek, de nem több, mint az azt megelőző, vagy a későbbi évtizedekben. Én azt mondom, hogy igazából egyik korszakban sem készült sok jó horror.

A legtöbb horrorfilm nem ér el egy bizonyos színvonalat a filmek között, de a rajongók (mint én is) megnézik szinte az összes vackot, amivel a műfaj szolgálhat. A sok rossz horror között pedig mindig akad néhány gyöngyszem, ahogy a 21. században is készülnek jó horrorok. Ezeket szedtem most össze egy kis csokorba.

A horror és a thriller között nem lehet éles határvonalat húzni, különösen az utóbbi években, így a listára felkerült néhány olyan film is, ami nem igazán horror, hanem inkább brutális thriller. A listáról még annyit, hogy a horror-vígjátékokat nem vettem számításba. Egy kattintásnyira van már csak a lista, amelyben évekre lebontva szedtem össze azokat a horrorfilmeket, amelyek számomra kiemelkedtek a horrormocsokból. A 2013-as évet – mivel még csak a felénél járunk – nem vettem figyelembe.

emily rose

2001

Aki bújt, aki nem /Jeepers Creepers/: Victor Salva filmjében egy testvérpár (Gina Philips és Justin Long) menekül egy emberevő lény elől. Trailer.

2002

A harag /Ju-on/: Igazi félelmetes japán horror, amelyben borzongató légkör uralkodik. Trailer.

Kabinláz /Cabin Fever/: Eli Roth első mozifilmje volt ez, amelyben rögtön letette a névjegyét. A félelem forrása ezúttal egy húsevő vírus. Trailer.

2003

A texasi láncfűrészes /The Texas Chainsaw Massacre/: Merész vállakozás volt ez a remake, de Marcus Nispel az eredetihez méltó filmet rendezett. A főszerepben Jessica Biel látható, akit akkoriban még csak a tévéből ismerhettünk. Trailer.

Halálos kitérő /Wrong Turn/: Az erdei mutánsok első akciója is vérbeli slasher volt, amelyben Eliza Dushku sikoltozott. A folytatások már felejtősek, de az első rész mindenképpen emlékezetes alkotás. Trailer.

Freddy vs. Jason: 2003-ig kellett várni, hogy a két horrorikon összecsapjon a vásznon, de megérte. Kritika. Trailer.

Végső állomás 2 /Final Destination 2/: Minőségileg nem éri utol az első részt, de egy egész jó folytatást hoztak össze, ami már a többi részről nem mondható el. Trailer.

2004

Fűrész /Saw/: “Kezdődjön a játék! Élsz, vagy meghalsz? Te döntesz!” James Wan és Leigh Whannell egy sikeres sorozatot indított útjára 2004-ben. Brutális, de csavaros történet, a végén egy igaz WTF-fel. Trailer.

Holtak hajnala /Dawn of the Dead/: Ismét egy remake, amely megállta a helyét. Zack Snyder már az első rendezésével nevet szerzett magának, és letette az asztalra az egyik legjobb zombifilmet. Trailer.

2005

Ördögűzés Emily Rose üdvéért /The Exorcism of Emily Rose/: Ezt a filmet először moziban láttam, és nagyon ütött. Igazából ez egy drámába oltott horror, ami a kevés horrorjelenettel hozza rád a frászt. Számomra ez a legjobb ördögűzős film. A kiváló történethez remek karakterszínészek dukálnak: Tom Wilkinson, Laura Linney, Jennifer Carpenter. Trailer.

Fűrész 2 /Saw II/: A második rész elhozta nekünk a filmtörténelem egyik legjobb gonoszát, aki csak közvetett módszerekkel gyilkol. Persze a döntés még mindig a “játékos” kezében van. Majdnem volt olyan jó, mint az első rész. Trailer.

Motel /Hostel/: Eli Roth második rendezése, amely nem fest túl kedvező képet Szlovákiáról. Az erőszak néhol már túlmegy bizonyos határokon, de a történet jó, és lehet drukkolni amerikai barátainknak. Trailer.

2006

Sziklák szeme /The Hills Have Eyes/: Ismét egy remake, ami jól sikerült. Ez is eléggé brutális, de kifejezetten izgalmas darab, így simán újra lehet nézni még jó párszor. Alexander Aja első amerikai filmje, ami nekem jobban tetszett, mint a Magasfeszültség. Trailer.

Hideg préda /Fritt Vilt/: Norvég slasher, amelyben egy csákányos gyilkos szedi az áldozatait. Izgalmas kis horror ez. Kritika. Trailer.

Fűrész 3 /Saw III/: Még a 3. rész is simán a jobb részek között van. A történet és a csavar is egész jó volt, de a folytatásokból már elszállt a kreativitás. Trailer.

A balta /Hatchet/: Adam Green egy olyan slashert hozott össze, amely tiszteleg a 80-as évek hasonló alkotásai előtt. A gore mellett vannak benne apró poénok is, amelyek kiemelik az átlagból. Sajnos a folytatás már elég vacak lett. Trailer.

2007

Adsz vagy kapsz /Trick ‘r Treat/: Az utóbbi évek egyik legjobb horrorja, ami csak nagy nehez jutott el a széles közönséghez. A forgatókönyv zseniális, a hangulat pedig nyomasztó. Michael Dougherty emlékezetes horrort rendezett, amely megidézi Halloween szellemét. Kritika. Trailer.

Halálos hallgatás /Dead Silence/: Remek atmoszférájú horror a Fűrész alkotóitól, amely tényleg tartalmaz néhány ijesztő jelenetet. Kritika. Trailer.

Árvaház /El orfanato/: Remek helyszín, egyedi hangulat és jó forgatókönyv. Nem túl ijesztő, így könnyen fogyasztható spanyol horror. Trailer.

2008

Gyilkos kilátások /Eden Lake/: Ez egy angol film, ami elég kemény társadalomkritikát is tartalmaz. Michael Fassbender ekkor még nem volt olyan ismert név, mint manapság. A film elgondolkodtatóan sokkoló. Trailer.

Hideg préda 2 /Fritt Vilt 2/: A második rész is majdnem olyan jó lett, mint az első. A hegyi Jason ismét lecsapott. Kritika. Trailer.

2009

Pokolba taszítva /Drag me to Hell/: Sam Raimi a Pókemberek után visszatért a gyökereihez és levezényelt egy egész jó horrort. Ráadásul a cigányasszony még magyarul is átkoz. Kritika. Trailer.

Az utolsó ház balra: Izgalmas thriller, de a brutalitása miatt a listán van a helye. Egy banda csúnyán ellátja egy fiatal lány baját (bandavezér: Garret Dillahunt), aztán pont a lány családjánál találnak menedéket a vihar elől. Kritika. Trailer.

Péntek 13. /Friday the 13th/: Ez a reboot nem sikerült annyira remekre, de a hokimaszkos csávó miatt mindenképpen szerepeltetnem kellett. Kár, hogy még mindig nem készült el a folytatás. Kritika. Trailer.

2010

I Spit on Your Grave: Ez is egy brutális thriller, amelyben egy nő áll kegyetlen bosszút a bántalmazóin. Kritika. Trailer.

Insidious: James Wan újabb rémisztő horrort szállított. Okos forgatókönyv, borzongató légkör. Odaát hamarosan jön a folytatás. Kritika. Trailer.

2011

Sikoly 4 /Scream 4/: Wes Craven és Kevin Williamson újra együtt dolgoztak, hogy megalkossák a msáodik legjobb Sikoly-filmet. Az első szintjét nem érhették el, de ez a negyedik rész nagyon jó lett. Igazi meta film. Kritika. Trailer.

Frászkarika /Fright Night/: Az utóbbi évek legjobb vámpíros filmje, amelyben a vámpír tényleg olyan teremtmény, amiylennek eredetileg kitalálták. Itt bizony folyik a vér, nincs idő romantikázásra. Kritika. Trailer.

2012

Sinister: A filmben látható videokazetták tartalma sokkoló, de a zene is végig uralja a filmet. A feszültség sokszor tapintható. Scott Derrickson ismét bizonyított. Kritika. Trailer.

Ház az erdő mélyén /The Cabin in the Woods/: Tavaly sokan istenítették ezt a horrort, amely ugyan egy jó film, de messze nem egy korszakalkotó alkotás. Kritika. Trailer

Ennyi lett volna. Ezeket a filmeket szerintem mindenképpen érdemes megnézni az elmúlt évekből. Remélem, hogy találtok a listán olyan filmet, ami elnyeri majd a tetszéseteket. Azt hiszem, hogy ez a néhány film elegendő bizonyíték arra, hogy még manapság is készülnek emlékezetes horrorfilmek.

Ha tetszett az összeállítás, kövesd a facebook-oldalamat!

Ha még több horrorra vágysz, akkor klikk a címkére.

Kategória: film
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) Az utóbbi évek legjobb horrorfilmjei bejegyzéshez

 1. Skate szerint:

  Remek lista. Pont a harmadát nem láttam még.

  A balta, Péntek 13 remake nem igazán jött be.

  Még a Visszafordíthatatlan talán bele illik a képbe, van pár brutális jelenet benne, ami miatt beleférne, mégis határesett, mert főként thrillerről van szó, ami nem kimondottan horror-elemekkel operál.

  Amit talán a két legelrontottabb filmnek tartok, közben lett volna potenciál bennük, ha egy rendesen kidolgozott forgatókönyvet kapnak fércmunka helyett, nem csak a hatásvadászata miatt lehetnének ennyire hírhedtek, igaz egyik szereplővel se tudtam azonosulni, így hidegen hagyott a sorsuk. Nem másról van szó, mint a két fekete bárányról számomra:

  Mártírok – Sok szenvedést valami nem létező történetre ráhúzott mondanivalóval próbálják megmagyarázni, csak azt látom az egészből, igazán nem is akart senki valami értelmeset kihozni az egész helyzetből.

  Szerbfilm – Nagyon felfújtnak érzem a körülölelő hype-ot. Igazából a brutalitása a levegőben lóg, nem szól többről a polgárpukkasztásnál csupán, egyik bizonyos jelenet meg is erősíti ezt a tényt. Közben sokkal több is lehetett volna, ha normálisan kidolgozzák. 8mm erőssége pont az, ami ennek a filmnek gyengesége, a húsbavágó mondanivaló.

 2. Suz'n szerint:

  Ahhoz képest, hogy fél éve a horror-thriller műfajnak a tetejét sem kapirgáltam meg, mostanság egyenesen rákaptam. Nagy segítség lesz a listád, köszi! 🙂

 3. Pikachu szerint:

  Szerintem jó a listád, de kimaradt még pár jó film. Pl.: Rémálom az elm utcábam (remake)

 4. stargatelost szerint:

  Most megint belinkelted ezt a posztot, így végre erőt vettem magamon, hogy kiegészítselek, és felhívjam a figyelmed, mennyire kevés film van ezen a listán 🙂 Főleg, ha az volt a célod, hogy bizonyítsd, jönnek még ütős horrorfilmek.

  2005: The Descent, Isolation
  2006: Severance, Slither, Wilderness, Sheitan, Black Sheep
  2007: I Am Legend, 28 Weeks Later, The Mist, [REC], Vacancy, Inside (Á l’intérieur), Frontiére(s), Black Water, The Signal, P2
  2008: Hush, Martyrs, The Cottage, The Ruins, The Children, Autopsy
  2009: The Loved Ones, [REC] 2., Infestation, Zombieland, The Collector, Pandorum, Triangle, Carriers
  2010: Julia’s Eyes, Mother’s Day, Frozen, Secuestrados (Kidnapped), Caged (Captifs), Trolljegeren (Trollhunter)
  2011: Detention, The Incident
  2012: The Cabin in the Woods, No One Lives

  Nyilván ízlések, néhány tuti nem jött be neked. 🙂 De ezek simán a jobbak még.

 5. Desmond Wallace szerint:

  Ez a “kevés” is pont elég bizonyíték arra, hogy még manapság is vannak jó horrorok. A célom csak annyi volt a listával, hogy leszámoljak a “régen sokkal jobb horrorfilmek voltak” tévképzettel.

  The Cabin in the Woods: ez ott van a listán. 🙂
  The Descent: talán beleférne, de annyira nem volt nagy hatással rám.
  Slither: nem tetszett.
  I Am Legend: ebben csak minimális horror van.
  The Mist: jogos, bár ez is inkább thriller, de ilyen alapon mást is kihúzhatnék a listáról.
  Mother’s Day: dettó.
  P2: nem volt rossz, de semmi különleges.
  [REC]: nem tetszett, így a folytatást már nem is néztem meg.
  The Ruins: közepes.
  The Collector: ettől sokkal többet vártam.
  Pandorum: ez nagyon tetszett. A sci-fi vonal miatt maradt csak ki,
  Frozen: nem volt nagy szám.
  Zombieland: Tetszett, de ez inkább vígjáték.
  Martyrs: kifejezetten utálom ezt a filmet.

  A többit azt hiszem, hogy nem láttam.

  Lehet, hogy kéne egy “ami a múltkori listából kimaradt” lista? 🙂

  • stargatelost szerint:

   Persze, csak gondoltam, kicsit bővítem a listát, és persze nem titkolt szándékom volt, hogy felkeltsem az érdeklődésed néhány film iránt 😛

   Ha csak párat néznél meg közülük, ezeket mindenképp:
   Secuestrados (Kidnapped): a home invasion filmek királya, bravúros történetvezetéssel és rengeteg vágás nélküli jelenettel.
   Triangle: mindfuck és wtf egy elhagyatott hajón
   Julia’s Eyes: egy nő lassan elveszti a látását, hangulat és történetvezetés miatt zseniális
   The Loved Ones: beteg, must see 😀
   Hush: feszültséggel teli macska-egér móka.
   Trolljegeren: ez még kiemelkedik a mostanában ránk ömlő kézikamerás filmekből.
   The Cottage: az utóbbi évek legjobb horrorvígjátéka (Black Sheep se rossz ökörség :D)

 6. Gábor szerint:

  Mondjuk, a Martyrs a legkeményebb a maga nemében, ha utálod, az elég elszomorító. Ehhez képest a Motel, bár gore-ban fröcsög, feszültség és sötét hangulat szempontjából nulla.

 7. gaben szerint:

  Nekem pl a The Collector és második része nagyon tetszett,kár hogy nincs szinkronosan.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.