The Last Kingdom: véget ért az 1. évad

Már tudjuk, hogy nem csak ebből a nyolc részből állt Uthred tévés karrierje, hiszen a BBC berendelte a The Last Kingdom 2. évadát. Ez egy örömteli hír számomra, mivel elég jól szórakoztam a nyolc epizód alatt. Hiába van már a viking témában egy sorozatunk (Vikings), Az utolsó királyságot se érzem fölöslegesnek. Sőt!

The Last Kingdom 1×08

Itt egy picit más szemszögből ismerhetjük meg a viking hódítások történetét, és a karakterek helyett sokkal inkább a kaland áll a középpontban. Örömteli, hogy még két normális csatára is futotta a költségvetésből, és még egy-két magyar színészt (pl. Döbrösi Laurát az Aranyéletből) is láthattunk az évad során.

Már a pilot szépen megalapozta ezt a szász-viking ellentétet, amelynek a középpontjába került Uthred, aki valamilyen szinten mindkét kultúrát megtestesíti magában. A The Last Kingdom vonzereje nem a kimagasló színészi alakításban, hanem az érdekes történetben rejlik. Nem voltak rosszak a színészek se, de egy-két kivételtől eltekintve nem láttam semmi különöset a játékukban.

The Last Kingdom 1×08

A történet viszont magával ragadott, és jó volt nézni Uthred utazását ezekben a vérzivataros időkben. Az epizódok itt is a mostanában nagyon divatos felütéssel kezdődtek, amelyben a főszereplő újra és újra bemutatkozik, de itt mindig kaptunk valami kis pluszt, és így egy perc alatt a sorozat hatása alá kerülhetett az egyszerű néző, hiszen

“Destiny is all.”

Néha azonban úgy éreztem, hogy a cselekmény kibontása túl nagy léptekkel halad az évadzáró felé, és talán még jobb lehetett volna ez az évad, ha egy-két eseményt jobban kibontanak az írók.

A főszereplő mellett szót kell ejtenem a mellékszereplőkről is, akik között szintén nem egysíkú karaktereket kaptunk. Különösen Leofric figurája jött be, aki egy vérbeli katonát testesített meg ebben az évadban, és nem volt rest időnként epés megjegyzésekkel illetni Uthred meggondolatlan lépéseit. A legjobb alakítás David Dawson nevéhez fűződik, aki remekül formálta meg Alfréd királyt.

The Last Kingdom 1×08

Az biztos, hogy a főhős nem egy vérbeli játékos, aki ügyesen mozgatja a szálakat. Uthred inkább egy olyan harcos, akit az igazságérzete hajt, és közben gyakran elfelejt gondolkodni, aminek rendszerint meg is lesz a következménye. A történet nem mentes a kliséktől, de a sodró lendület átsegítheti a nézőt a gyengébb pillanatokon. Aki szereti a történelmi sorozatokat, annak nagyon tudom ajánlani. A tovább mögött még pár spoileres szót szentelnék a finálénak.

Az évadzáró első fele ügyesen ágyazott meg a mindent eldöntő végső csatának, amely közben még úgy is lehetett izgulni, hogy nem sok meglepő fordulatnak lehettünk szemtanúi. Külön öröm volt számomra, hogy egy tisztességes összecsapást láthattunk, amelyben tényleg volt két sereg, és nem csak huszonnyolc lézengő katona hadonászott a kardokkal és pajzsokkal.

The Last Kingdom 1×08

Viszont a finálé egyik negatívuma is a csatához köthető. Alfréd kimerevített arcával nagyon bénán zárta le ezt a csatát. Ez nagyon lelombozó és ügyetlen húzás volt. Elhiszem, hogy (valószínűleg) a költségvetés szabott gátat a csata normális lezárásának, de ennél rosszabb megoldást nem nagyon tudtak volna kitalálni.

Alfrédék nyertek, Uthred viszont a legújabb asszonyát is elveszítette, de az utazás folytatódik. Mindkét oldalon voltak áldozatok, Brida és Ragnar fogságba került, de Uthred előtt még mindig ott lebeg az igazi cél. Még nem tudni, hogy mikor, de a lényeg, hogy minimum még egy évadon keresztül továbbra is figyelhetjük Istentelen Uthred kalandjait.

The Last Kingdom 1×08

Ha pontszámra vagytok kíváncsiak, akkor olyan 7/10-re tudnám belőni az évad átlagát. Soha rosszabbat! Voltak ugyan hibái a The Last Kingdom első évadának, de hamar megkedveltem ezt a sorozatot, és remek kikapcsolódást nyújtott számomra ez a nyolc rész. Remélem, hogy minél hamarabb nézhetem a folytatást!

Reklámok
Kategória: sorozat
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.