James S. A. Corey: Abaddon kapuja

Abaddon kapujaVégeztem a harmadik kötettel is, amit egy picit gyengébbnek éreztem az előző kettőnél. Az új karakterek nem igazán tetszettek, a történet pedig nagyon lelassult egy bizonyos ponton, onnan pedig nem volt kérdéses, hogy hova fut majd ki a cselekmény.

Sajnáltam, hogy Holdenék egy kissé háttérbe szorultak az újoncok miatt. Ez persze nem lett volna annyira baj, ha az új karakterek vannak annyira érdekesek, mint a Kalibán háborújában. Melba és Anna története sokáig egyáltalán nem érdekelt, de Bikáé már egy fokkal jobb volt, de őt se tartom telitalálatnak.

A Térség fő ereje nem a karakterekben, hanem a cselekményben rejlik, és most ebben volt halványabb ez a kötet az előzőeknél. Spoileresen folytatom.

Az állandó szereplők karakterizációja még mindig gyerekcipőben jár, nincsenek igazán elmélyítve, és ez addig nem is problémás, amíg a sztori nem hagy az olvasónak gondolkodási időt.

A Kalibán háborúja egy szép kis cliffhangerrel zárult, amit egész ügyesen oldottak fel az írók. Miller visszatért ugyan, de ez a Miller már csak egy gép, aki Holdenen keresztül próbál segíteni az emberiségen. Pozitívumként értékeltem, hogy újabb információkkal gazdagodtunk a 23. századi emberiséget illetően, és ezekre az apróságokra szükség is van, mivel jelentősen gazdagíthatják a történetet.

Melba/Clarissa története ennél nem nagyon lehetett volna klisésebb, a lassú zóna eseményei pedig pusztán időhúzásként kezelendőek, hiszen egyértelmű volt, hogy a végére megoldódik a probléma, és az emberiség új utakon indulhat el a csillagok felé.

Elmaradt most az igazi űrkaland, de talán a folytatás majd kárpótol ezen a téren, hiszen nem vitás, hogy miről szól majd a Cibola meghódítása. Igazából nagy bajom az Abaddon kapujával se volt, mert ez a kötet is olvasmányos űrkaland, csak éppen most kevesebb érdekességgel tudtak szolgálni nekem az írók. Természetesen a folytatást is el fogom olvasni, mivel érdekel, hogy legközelebb milyen kalamajkába keveredik Jim Holden. Jöhet a gyarmatosítás!

Reklámok
Kategória: könyv
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.