Méltatlan időpontok

Néhány évvel ezelőtt éjfél után még szinte csak ismétléseket láthattunk a két nagy kertévén, de az utóbbi években annyira erős lett mindkét csatorna főműsoridős kínálata (irónia), hogy több minőségi amerikai sorozat is száműzve lett innen. Ebben a bejegyzésben most az RTL Klub méltánytalanul kezelt sorozatai kerülnek reflektorfénybe. Konkrétan A Grace klinika, az Odaát, a Homeland és a Kemény motorosok.

Grace klinika

Az is megérne egy misét, hogy az RTL Klub és a TV2 is gyakran csak megismétli, amit már kábelen leadtak, de most itt nem ez a lényeg. 2016 elején van néhány olyan sorozat, ami – szimpátiától függetlenül – többet érdemelne, mint az éjfél utáni időpont. Hiába van egyre több világpremier itthon (pl. The Walking Dead, Fekete vitorlák, Trónok harca, X-akták), még mindig akadnak mostoha sorssal megvert sorozatok.

Itt van például A Grace klinika, amelyik hosszú szünet után folytatódik az RTL Klubon, de az RTLII-es ismétlések miatt (Híradó, Magyarul Balóval) csak éjfél után pár perccel várja a nézőket; illetve másnap a szinkronra éhes torrentezőket.

Szerdán éjjel az Odaát 7. évadát követhetjük nyomon, ráadásul dupla résszel. Az első két évad még erősen főműsoridőben volt látható a csatornán, de aztán sokáig nélkülözte az RTL Klub kínálata a CW sorozatát, amely idén már a 11. évadát tapossa.

Supernatural 7×23

Az első két évadban messze nem volt bukás a sorozat, sokszor egészen kiemelkedő nézettséget szállított péntek esténként, és ezért is érthetetlen, hogy miért lett a Supernatural az RTL Klub mostohagyereke.

Csütörtök éjjel a Homeland kerül terítékre az RTL Klubon, és lehet, hogy egyes sorozatoknak tényleg van belső ellensége a csatornáknál, mert néhány esetben tényleg nehezen magyarázhatóak ezek a méltatlan időpontok. A Homeland pedig már azért se fog sok vizet zavarni, mert kábelen már régen lement szinkronnal az első évad.

Ugyanez áll a Kemény motorosokra is, amelyből az AMC már éppen a 7. évadot adja, az RTL Kub pedig péntek éjjel (1:20 körül) a 4. évadnak szavazott országos premiert.

SoA 4×01

Jax véleménye a méltatlan időpontról.

Nem országos csatorna, de jelenleg a Cool is fel tud mutatni egy méltatlan időpontban vetített sorozatot, ez pedig A zöld íjász, amely vasárnaponként, éjfél után jelentkezik új epizódokkal. Persze lehet mondani, hogy rengeteg nézőt veszített a sorozat két évad alatt az RTL Klubon, de ha a Vámpírnaplók kaphat 23 órási kezdést, akkor ez a sorozat is megérdemelne legalább egy órával hamarabbi időpontot a Cool-on.

Komolyan kíváncsi lennék arra, hogy mi állhat az éjfél utáni premierek hátterében. A nézettség nem minden estben lehet magyarázat, az éjfél utáni műsorsávokban pedig pazarlásnak érzem ezeket a premiereket. Főleg az RTL esetében, hiszen nekik van jó néhány kábeles adójuk, ahova elférnének a kevésbé nézett sorozatok, de sokszor a premier tartalmak helyett csak oda-vissza ismételgetnek régebbi tartalmakat. Például itt van az egyik nagy kedvencem, az Egy rém rendes család, amelyet már vagy nyolcadszorra ismétel meg főműsoridőben az RTL+. Persze a sok ismétlésért a tévénézőket is lehet okolni, akik sokszor bizony a megszokások rabjai.

ui.: A fenti sorozatok nézői még mindig jobban járnak, mint néhány teljesen hanyagolt sorozat rajongói, de ez már egy másik történet.

Kategória: tv
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Méltatlan időpontok bejegyzéshez

 1. Kissur szerint:

  Anno mintha a Viasat adta volna az Odaát első 2 évadát. Abban reménykedtem egy ideig, hogy átveszik, gatyába rázzák a vetítést és normális időpontban beérik Amerikát. Hát ez csak álom marad.
  Annyi ilyen jó írásod van Desmond, remélem felfigyelnek ezekre az MTVA és a kercsatornák. 😀 A nap hangja.

 2. Lengabor szerint:

  Tippre az RTL olyan szerződéseket kötött, hogy országos csatornán is le kell adniuk ezt-azt, még akkor is, ha elsősorban kábelre vették meg. Arról nem is beszélve, hogy ezek sok esetben valóban csak csatornapremierek, nem valódi magyar premierek. Így például a Szívek doktora nyilván csak púp a hátukon, pláne, hogy még a Duna is ismétli, de arra tökéletes, hogy hétvége hajnalban is legyen valami. Ugyanez igaz az Új csajra és Az élet csajos oldalára is. Utóbbinál szerintem az NMHH jelezte, hogy nem kóser a délutáni vetítés, mert biztos, hogy nem véletlenül kapott 16-os karikát és került éjjelre. Aztán ott A Tudorok rohamtempóban történő negyedik évados vetítése, aminél talán közrejátszik, hogy a Filmcafé is vetíti ugyanezt az évadot normális időpontban. Ugyanezt láttuk a Totál szívásnál is, amit ugye az AMC vetít, vagy a Glee-nél, amivel a Filmcafé csak a második évad végéig jutott. Feltételezhető, hogy az van a háttérben, hogy ezeket először le kell darálni országos csatornán is, addig nem mehet máshol.
  Nyilván a Piszkos csapat, az Odaát és A Grace klinika más helyzetben van, de nem tarthatják egyiket sem annyira értékesnek, hogy normális időpontot pazaroljanak rá. Az egész fő oka, amire ez visszavezethető, viszont az, amit korábban fejtegettem: egyértelmű a szándék arra, hogy a főműsoridőt saját gyártásokkal töltsék fel.
  18:00 – Híradó – saját
  18:55 – Fókusz – saját
  19:30 – Éjjel-Nappal Budapest – saját
  20:50 – Barátok közt – saját
  21:25 – A mentalista / Szulejmán – import, de Válótársak – saját
  22:30 – XXI. század / Házon kívül – saját
  23:00 – Híradó – saját
  23:30/00:00 – Magyarul Balóval – saját

  A vak is látja, hogy itt mire megy ki a játék. Pláne, hogy már a 12:05-ös sáv is saját gyártásból áll: Fókusz Plusz, Havazin, 4ütem, Street Kitchen, EgészségKalauz.
  12:40 – Story Extra – saját
  13:10 – ÉNB – saját
  14:25 – Négyen négy ellen – saját
  17:25 – Story Extra – saját

  Egyszerűen nincs is hely méltó időpontot adni. Nem mondom, hogy jól teszik, mert azért ez sem ideális. Tényleg olyan szaga van, hogy csak a letöltőknek adják oda a szinkront, de itt a Netflix, ami előbb-utóbb talpra áll és tisztában vannak vele, hogy nem fognak mellettük labdába rúgni. Egyedül a saját gyártás az, amivel egyediek tudnak lenni. Minden más pedig kidobott pénz az ablakon. Viszont nekik valamiért megéri megvenni és költeni a szinkronra, ilyen időpont ellenére is. Ergo örülhetünk, hogy egyáltalán leadják. A fő, hogy kerüljön adásba, mert az még mindig jobb, mint ha nem kerülne adásba.
  A kábelportfóliót viszont tényleg elég rosszul használják. Persze ez is csak féligazság, mert a Cool és a Film+ nagyon sikeres. Hülyék lennének változtatni. Azonban az RTL II-vel lenne mit kezdeni (lenne is tippem rá), mert bizony a SuperTV2 eléggé legyőzi (ez pedig arról tanúskodik, hogy egy Édes élet féle szennyre tényleg van kereslet). Az RTL+ és a Sorozat+ pedig a vicckategória. Gyakorlatilag telenovellacsatornák egy kis Győzike/Balázs/Mónika beütéssel, meg jó pár ezerszer ismételt régiséggel. A Film+2 pedig gyakorlatilag értékelhetetlen nézettséget hoz, sok helyen nem is fogható.
  Én nem hiszem, hogy az RTL Klubon sok változás lesz. Kiszórják azokat, amiket le kell adniuk vagy még ismételhetik (Csont nélkül, Alcatraz, Homeland, A nagy svindli, Érintés, Nevelésből elégséges, Ments meg!, Túsztárgyalók, Nyomtalanul), aztán kész. Aki az RTL Klubtól várja az import sorozatos Kánaánt, az szerintem el van tévedve. A Szulejmán nagyon sokáig kitart még, random nyomozisztánt is elő lehet szedni, de egyértelmű a saját gyártás dominanciája.
  Pontosan ez az, amit szerintem Dirk Gerkens is megcsinál a TV2-vel, mert az olyan fosokkal, mint a Mennyei tippek, a Hűtlen vágyak, a Sherlock és Watson, a Hazudj, ha tudsz!, a Felejthetetlen, a Grimm, a Csoportban marad, a Psych, a Jersey lány, A Miller család, a Kasszasiker, a Doktor D vagy A szépség és a szörnyeteg, itthon kitörölheti a hátsóját. Itt Walker, Gyilkos sorok, telenovellák és Édes élet szerűségek kellenek, természetesen a Tények és a Jóban Rosszban mellett. A különbség csak annyi, hogy a TV2 jobban tud támaszkodni néhány importra, hála az 50 év felettieknek, az RTL Klub viszont ezek nélkül is megvan. Így nem is kell törni magukat normális időpontokért. Ott a kábel, de ott is orrba-szájba ismétlik ugyanazt. Pl. a Sliders a Cool után kikötött az RTL+on is. A legújabb kedvencem amúgy ez:
  film+ 2016. január 24. vasárnap 09:05 – A kék elefánt
  film+2 2016. január 24. vasárnap 11:50 – A kék elefánt

  Hát köszi, ez valóban kreatív. A kábelcsatornákat kellene kicsit ráncba szedni, az országos csatornák viszont elúsztak ilyen szempontból.

  • Flanker szerint:

   “random nyomozisztánt”
   Köszi, ezen jót nevettem 🙂

   “mert az olyan fosokkal, mint a … a Csoportban marad, … ”
   Nana, a Go On-t nem hagyom bántani, az egy nagyon jó kis vígjáték volt, fájt is a kaszája

   • Lengabor szerint:

    Nem tartalmilag minősítettem, csak arra utaltam, hogy első évados bukás volt. Kb. olyan, mint amikor leganéztam szegény Kuzey Güney-t. Ma már nem tenném meg, de ott is csak a nézettségi teljesítményre akartam utalni, nem a megbántás szándéka vezérelt.

 3. Robetson fan 26 szerint:

  Cobra 11 február 7

 4. Desmond Wallace szerint:

  “23:00 – Híradó – saját
  23:30/00:00 – Magyarul Balóval – saját”

  Nekem leginkább ezzel a sávval van bajom – nem minőségi szempontból.
  Ha már egyszer leadták az RTLII-n, akkor minek ismétlik meg az RTL Klubon is?
  Ha pedig az a cél, hogy minél több ember nézze ezeket a műsorokat, akkor fölösleges először az RTLII-n adni. Így pedig ott felszabadulna egy sáv az éjfél utánra száműzött sorozatoknak.

  Ha pedig az országos premiernek szerződésbeli okai vannak, ahogy fentebb írta Lengabor… az már kényszerhelyzet. Nincs mit tenni.

  • Lengabor szerint:

   Hát épp ez az: januártól Baló Györgyöt kidobták az RTL II-ről. Csak az RTL Klubon látható 08:40-kor és 23:30 körül/után. Persze ez nem magyarázza a késő esti híradó létét, hacsak az nem, hogy az infotainment műsorokat nem egy kupacban akarják letudni.
   A legzavaróbb egyébként még mindig az Asztro Show és a Top Shop sávja, főleg az előbbié, amit jobb helyeken betiltanának csalás miatt. De igazság szerint a 09:15 és a 10:15 ugyanolyan méltatlan időpont lenne bárminek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s