The Expanse: véget ért az 1. évad

Még mindig nem sokan nézzük, pedig ha valaki szereti a minőségi sci-fit, akkor a The Expanse-nél jelenleg nincs jobb választás a tévében. A dupla finálé feltette az i-re a pontot, hiszen ez a két rész mutatta meg igazán, hogy mi is rejlik ebben a történetben.

Expanse 1×09

Most már tényleg kijelenthetem, hogy itt van a BSG utódja! Izgalmas és látványos sci-fi a 23. századi emberiségről, akik a Naprendszer különböző égitestjein próbálnak életben maradni, miközben folyamatosan a határokat feszegetik.

Expanse 1×09

Holden és Miller története még nem ért véget, de egyelőre hosszú búcsút kell vennünk a Rocinante legénységétől, hiszen a folytatás csak 2017 elején érkezik a SyFy-ra. Addig viszont ott vannak a könyvek, ha valaki nem akar nagyon elszakadni ettől a világtól. Innentől spoileresen folytatom.

Nagyon tetszett, hogy Julie Mao utolsó napjaival indították az 1×09-et, és így sok plusz információhoz jutottunk ebben a néhány percben. Az Eros aztán gyorsan a legveszélyesebb hellyé vált a Naprendszerben, mivel az etikátlan tudósok lelkifurdalás nélkül küldték halálba az állomáson tartózkodó embereket. Persze ez nem újdonság, láttunk már ilyet, de ügyes a tálalás, és megfelelő a körítés, így pedig nem probléma, ha újrahasznosítanak egykét klisét.

Expanse 1×10

A pánik eluralkodik, a lakosság biztonságos helyre próbál jutni, a Roci legénysége pedig csak szabadulni akar ebből az erosi pokolból. Erről szólt az utolsó két rész. Holden és Miller – a sors furcsa fintora során – kénytelen volt egymást segítve menekülni ebből a kilátástalan helyzetből, közben pedig azt is megtudtuk, hogy mi végzett Julie-val. A protomolekula elszabadult, és ez az ismeretlen anyag rengeteg ember halát okozta az Eroson.

Öröm volt nézni ezt a finálét. Különösen az első részét (9/10), de a második fele se sokkal (8/10) maradt el tőle. Ez az évadzáró azt a szintet hozta, amit már korábban is elvártam a The Expanse-től. Érdekes, izgalmas, fordulatos, és rendkívül látványos. Most minden alkotóelem a helyén volt, és így egy vérbeli sci-fi körvonalazódott a képernyőkön.

Expanse 1×10

Holden és Miller párosa remekül működött, és – hiába volt a többiek menekülése is izgalmas – egyértelműen elhomályosították a csapat másik részét. Több remek pillanattal is megörvendeztettek, és ha lassú is volt az évad közepe, a finálé feledtette velem azokat a botladozó lépéseket.

Az erosi események álltak ugyan az események középpontjában, de azért a Földön se csak Buddha szobrát fényesítette Avasarala, miközben Fred Johnson is próbálta biztosítani a Tycho épségét. A politika viszont most háttérbe szorult az akció mellett.

A Rocinante legénysége túlélte a protomolekula elszabadítását, de Holden és Miller megérezte a halál leheletét, és most még nem tudhatjuk, hogy mennyire lesz maradandó számukra a halálos szintű sugárzás.

Expanse 1×10

A The Expanse története igazából még csak most indul, és – a gyenge nézettség miatt – csak reménykedhetünk abban, hogy nem ér véget ez az utazás a második évad végén. Összességében csak azt mondhatom, hogy a The Expanse kihagyhatatlan sorozat a sci-fi szerelmeseinek, és ha még nincs is a Battlestar Galactica szintjén, már nem sok választja el tőle. Reálisan nézve, az egész évadot olyan 7,5/10-re lőném be. Talán itt-ott picit lassan bontakozott ki a történet, de az alapok már a helyükön vannak, és innen lehet tovább építkezni a 2. évadban.

Reklámok
Kategória: sorozat
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s