Felemás teljesítményt nyújt a Duna TV

Egy évvel a Duna megújulása után már konkrétan láthatjuk azt, hogy mennyire is volt sikeres ez az átalakulás. Az egykori M1 és a régi Duna mixeléséből jött létre a mai Duna, ami egy közszolgálati kereskedelmi tévé látszatát kelti. Kevés kultúra, sok szórakozás, változó nézettség. Azon pedig lehet vitatkozni, hogy ez mennyire jó.

Az elmúlt egy évben (2015.03.15. – 2016.03.15.) – nézettségi szempontból – fel tud mutatni a csatorna pár sikeres műsort, de összességében sokat kellene még javítani a műsorkínálaton ahhoz, hogy valóban versenyképes alternatívát nyújtson a Duna a tengernyi magyar csatorna mellett.

Fölszállott a páva 2015

Természetesen az MTVA számára nem csak a nézettség számít, de a nézettségi adatok nekik és éppen eléggé fontosak, ezért is eléggé ciki az, ha hétköznap este egy adott műsort csak az éppen tévét nézők 1-2%-a követ figyelemmel. 50 év felett elég szép számokat is tud prezentálni a csatorna, de a fiatalok nagy része még véletlenül se kapcsol erre a nemzeti főadóra. Ezen a helyzeten nem könnyű változtatni, de nem ártana, ha a 30 éven aluliak felé is nyitna a csatorna. Jó, persze, lehet mondani, hogy nekik ott van a Petőfi TV, csak erről ők nem nagyon tudnak. Legalábbis ezt támasztják alá az ismeretlen nézettségi adatok, de ez a bejegyzés most nem a Petőfi TV-ről szól. Én most nézettségi szempontból vettem górcső alá a megújult Duna teljesítményét.

18:30 és 20:30 között többnyire nagyon szép számokat tud produkálni a Duna. A családi import sorozatok és a Maradj talpon! szépen erősíti egymást, teljes nézettségben olykor a TV2-t is verik, de aztán – néhány kivételtől eltekintve – menekülnek a nézők. Fél 9 után már nem sok babér terem a Duna számára, és ez picit érthetetlen számomra. Ha 20:30-ig tudnak olyan műsort prezentálni, ami érdekli a nézőket, akkor 20:30 után miért nem?

Vannak persze sikeres műsorok a Dunán. Itt vannak a kora esti sorozatok (A hegyi doktor, A hegyi doktor – Újra rendel, Don Matteo, Kisvárosi doktor, Alpesi őrjárat). Nyilván ezek az európai sorozatok is hozzájárulnak a Maradj talpon! sikeréhez, hiszen a vetélkedő 2015/16-ban jobban teljesít, mint 2014-ben.

Alpesi őrjárat

A sikeres saját gyártású műsorokhoz tartozik a veterán Kékfény, A dal, a Gasztroangyal, és kertévés konkurencia híján a Magyarország, szeretlek! is. Ezeken kívül a Fölszállott a páva bizonyítja azt, hogy olyan szórakoztató műsorra is van igény, amely a magyar hagyományokra épül.

A magyar sorozatok közül csak közepes eredményre volt képes az Egynyári kaland, a Kossuthkifli és a Csak színház és más semmi, a külföldi sorozatok közül pedig ide sorolható A muskétások és a Doc Martin. A Játék határok nélkül se tudta hozni az első évadot számait, aminek aztán az lett a következménye, hogy idén már nem leszünk ott ebben a nemzetközi játékban.

Az amerikai sorozatok nagy része totál bukás a Dunán. Szinte senkit se érdekelnek Laura rejtélyei, de a Bosszú utolsó évada se sok nézőt hozott már lázba hétfő esténként. A Hawaii Five-0 műsorra tűzése elvetélt ötlet volt, a magyar sorozatok közül pedig bukott a Ketten Párizs ellen, sikertelen visszatérést produkált a Mindenből egy van, a Munkaügyek 5. évada pedig már szinte senkit se érdekelt szerdán késő este, de mégis jön a folytatás.

Magyarország, szeretlek 2016 március

Persze a Munkaügyek kivéreztetéséhez az is kellett, hogy ősszel kapjon egy olyan “remek” felvezetés, mint a Szabadság tér ’89. Megérne még egy misét az Önök kérték keddi főműsorideje is, amit 2011-ben Philip már száműzött a főadóról, de a megújulás során ismét kiemelt helyre kerül ez az idejétmúlt műsor. Meggyőződésem, hogy az Önök kértéknek nem itt lenne a helye. Ha nagyon ragaszkodnak hozzá, akkor javasolnám a Duna World nemű ismétlőcsatornát, ahol simán elférne, és nem rontaná a Duna hétköznap esti nézettségét.

Itt van még Fábry Sándor is, akinek a műsora már szintén rég nem siker, és ha rajtam múlna 21:30 előtt nem kerülne műsorba a Fábry. A filmkínálat sajnos erősen az ismétlésekre épül, pedig egy-egy nagyobb címmel (pénz van rá) talán a fiatalokat is meg lehetne szólítani. Erre pedig szükség lenne. 2016 őszén nem ártana valami komolyabb ráncfelvarrás.

Érthetetlen egyébként a kabaré hiánya a csatornánál. A magyar ember kifejezetten szereti a kabarét, de a Van képünk hozzá se sokáig maradt életben péntek esténként, és ennek nem kifejezetten a nézettség volt az oka. Láthattuk a korábbi években, hogy egy-egy Hofi-ismétlés vagy Retro kabaré milyen szép számokat hozott az M1-en, de jelenleg kabaréfronton semmit se tud felmutatni a Duna TV, és ez nagy kár.

Sajnos az új tévéfilmek nem nagyon érdeklik a nézőket, pedig volt itt legalább két kifejezetten jó darab az elmúlt évben.

Mindenből egy van 4×04

Végezetül a sorozatokról ejtenék pár szót. Kell a külföldi tartalom, de főműsoridőben nem találja azt az amerikai sorozatot a Duna, amelyik legalább háromszázezer nézőt le tudna ültetni a képernyők elé. Ez se lenne még siker, de legalább nem 150 ezer nézővel égetnék magukat hétköznap esténként.

Aztán itt vannak a magyar sorozatok. A Kossuthkifli kudarcából nem azt a következtetést kellene levonni, hogy akkor inkább hanyagoljuk ezt a műfajt. Kell egy jó történet és forgatókönyv, és akkor tényleg lehetne valami maradandót alkotni. Számtalan jó regényünk van, ami megfilmesítésért kiált, és a történelmünkben is rengeteg olyan sztori van, amiből jó sorozat lehetne.

Összességében azt mondom, hogy vannak pozitívumok a Duna TV kínálatában, de bőven akadnak érthetetlen elemek is a programstruktúrában. Ha ezeken tudnának érdemben változtatni, akkor főműsoridőben nem lennének 1% körüli SHR-ek, ami – értékektől vagy érdekektől függetlenül – országos csatornán roppant kínosnak számítanak. A következő hónapokban majd meglátjuk, hogy változik-e valami a csatornánál, de pillanatnyilag szkeptikus vagyok.

Reklámok
Kategória: tv
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Felemás teljesítményt nyújt a Duna TV bejegyzéshez

 1. Lengabor szerint:

  Most nem lövöm el még egyszer a skandináv lottós példámat, de az mindent elmond a csatornáról és a sorozatos kínálatáról.
  Egy nagyon fontos dologról nem beszéltél, mégpedig arról, hogy szándékosan rájátszanak arra, hogy 50 év alatt a kutya se kapcsoljon ide:
  – van egy rakás nemzetiségi magazin és vallási műsor
  – az 1996-os Két duci hölgy
  – a 2012-es A múlt fogságában helyett lesz az 1989-es Váratlan utazás
  – a 2015-ös Brown atyát felváltotta az 1993-as Halálbiztos diagnózis
  – a 2015-ös Alpesi őrjáratot felváltja az 1992-es A hegyi doktor
  – a 2015-ös Szívek doktora helyett pedig jön az 1989-es Erdészház Falkenauban
  Könyörgök, hol a francban élnek ezek? Visszarepülünk majdnem 30 évet az időben. Mégis hogy lehetne így elvárni, hogy a fiatalokat ez érdekelje? Van az a két órás sáv, amiről beszéltél, egyébként viszont egy kalap szar az egész. Filmmúzeum kettő. Ami nem lenne baj, de akkor mi a bánatnak létezik az M3?
  A Petőfi TV pedig minden, csak nem fiatalos. Értékelhetetlen. Amilyen korrekt az M2, olyan nulla a 20 órával kezdődő sáv. Valaki megint megkérdezte tőlük, hogy akarnak-e animéket vetíteni, amivel odavonzanák a fiatalokat. Csesztek rá, nem tervezik. Ja, biztos nincs rá pénz…
  Olyan sorozatokat kellene venniük, amik merészek, elrugaszkodnak a sablonoktól. Úgyis ellopkodják más csatornák sorozatait (Hawaii Five-0, most már az AXN-en menő Nora Roberts-eket is lenyúlták stb.), akkor válasszanak olyat, aminek van is valami hypeja. Persze amilyen balfék bagázs ez, náluk még a Dr. Csont, A mentalista vagy a Castle is leszerepelne, de nem is ezekre gondoltam. Ott lett volna a lehetőség a Downton Abbey-re (nem mintha az a sznob vacak fiatalos lenne, de mindegy), de még ahhoz is hülyék voltak, inkább a VIASAT3 zsákolta be. A Szerelemben, háborúbant és a Kártyavárt is várják egyesek, de sehol sincsenek.
  Nem érdemelnek túl sok szót, ez is több a kelleténél.

 2. Desmond Wallace szerint:

  “van egy rakás nemzetiségi magazin és vallási műsor”
  A délelőtti órákban az nem sok vizet zavar, és a médiatörvény miatt ezeket akkor is kell adniuk, ha senki se nézi.

  “Visszarepülünk majdnem 30 évet az időben.”
  Ne lődd le a következő bejegyzésemet! 🙂

  • Lengabor szerint:

   A hatását nem lehet alábecsülni. Eleve taszító dolog, ha valami olyannal van tele, ami nem fiatalos. Meggyőződésem, hogy az RTL II kudarcának is az az egyik oka, hogy telerakták telenovellákkal. A Sorozat+ esetén tökéletesen látni, hogy annak milyen hatása van. A nemzetiségi és vallási műsor ugyanez a kategória. Tény, hogy relatíve nincs belőlük “sok”, de maga a látvány is elég, hogy sokan meg se nézzék a csatorna további kínálatát, mert biztos ugyanolyan színvonalú. Ezt pedig igazolja is az 1980-as, 90-es évek termése 2016-ban.

 3. Flanker szerint:

  Desmondnak abban igaza van hogy a nemzeti és vallási műsoroknak a Dunán van a helye, ez nem kérdés vagy alternatíva, jön a közszolgálatiságból. De maximum hétvégén késő délelőtt riaszthatnak nézőket. Ezen felül erősen kétlem hogy ezeknek bármi köze lehetne az általánosan gyenge 18-49-s számokhoz. Ez a csata már sok éve eldőlt.
  Desmond, egy emailt megérhetne kikérni a Petőfi tévé számait, mégis csak köztévé.

  • Lengabor szerint:

   Szerintem mehetne a Duna World-re is. Az is szabadon fogható és “közszolgálati” csatorna, de még annyi vizet sem zavar, mint a Duna. Ugyanannyi köze van, mint az összes többi elrontott részelemnek. Nem lehet csak egy dologra ráhúzni a rossz teljesítmény okait, de hogy ez is benne van, az tuti,
   A Petőfi TV-ről szerintem elég annyit tudni, hogy 150 ezren sem nézik. Április 7-én legalábbis a Várandósok – Az a bizonyos 9 hónap volt az MTVA ötödik legnézettebb műsora 150 162 nézővel. Április 4-én a Duna World-ös Üdítő volt az ötödik legnézettebb műsor 154 636 nézővel. Ez önmagában is a lófasz kategória, el lehet képzelni, hogy akkor a Petőfi TV hol tanyázik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s