Outlander: véget ért a 2. évad

Ronald D. Moore neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen a Battlestar Glactica már-már fogalommá vált az előző évtizedben. Úgy tűnik, hogy a 10-es években se hagy minket minőségi sorozat nélkül a BSG szülőatyja, hiszen az Outlander 2. évadával se okozott csalódást a mester.

Outlander 2×13

Az Outlander egyfajta óda Skóciához, hiszen a főszereplők története mellett kiemelt fontossággal bír a skót történelem és a táj, ami még a sassenach szívét is rabul ejti.

Tizenhárom epizódból állt ez az évad, de nem minden rész hozta számomra azt a szintet, amit az első évad után elvártam volna a sorozattól, de egyáltalán nincs okom a panaszra. Legnagyobb bajom az évad első felével volt, mivel nem igazán hoztak lázba a franciaországi kalandok. Hiába voltak pompázatosak a párizsi viseletek, és hiába akadt itt is pár rendkívül érdekes karakter, a cselekmény nem haladt olyan igazán sebesen. Kivételként csupán a 2×07-et tudom felhozni, ami hozta a 8/10-es szintet.

Outlander 2×13

A skóciai események viszont újra meggyőztek arról, hogy az Outlander az egyik legjobb kosztümös sorozat, amely ugyan időutazós alapokon nyugszik, de ettől még egyáltalán nem lesz belőle vérbeli sci-fi. Sokkal inkább kosztümös dráma, amelyben kifejezetten hangsúlyos a két főszereplő szerelmi kapcsolata, de ettől egyáltalán nem lesz belőle csöpögős, túláradó érzelmekkel operáló lányregény. Szenvedés, megpróbáltatás, bánat és öröm. Ezek mind ott voltak ebben az évadban is.

Az Outlander fő ereje a történetben és a karakterekben rejlik. Ez a lényeg, és nem is igazán értem, hogy helyenként miért kell borzasztóan brutális képsorokkal sokkolni a nézőt. Igazán meglennék ezek nélkül is, de szerencsére idén valamivel kevesebbet kaptunk ezekből, és ezért igazán hálás vagyok az alkotóknak.

Outlander 2×13

Ebben a bejegyzésben nem szeretném az egész évadot értékelni, mivel zárásként kaptunk egy olyan zseniális finálét, hogy megnyaltam utána mind a tíz ujjamat. Nem is igazán tudom, hogy mikor adtam utoljára egy epizódra 10/10-et, de az biztos, hogy az Outlander idei fináléja megérdemli ezt a rendkívül magas pontszámot.

Annyira tökéletesen volt felépítve ez a majd’ másfél órás epizód, hogy azt öröm volt nézni. Igazán emlékezetes pillanatok követték egymás ebben a fináléban, és az Outlander újra bizonyította, hogy a jelenkor egyik legjobb sorozata. Valószínűleg ezt az állításomat aláírják a sorozat nézői, a többiek pedig továbbra is kétkedve mosolyognak rajta. Ha adnának egy esélyt ennek a kalandnak… Innentől már spoileresen folytatom.

Az évad középpontjában a jakobita felkelés állt, amelyet Claire és Jamie próbált megakadályozni, hogy a skótok elkerüljék a rájuk váró történelmi sorscsapást. Számomra nem volt kérdés, hogy ez az erőfeszítés nem jár majd sikerrel, de így is elég jól sikerült megtölteni tartalommal az évad második felét.

Outlander 2×13

A finálé minden perce aranyat ért. Tele volt ez a másfél óra különböző csúcspontokkal, és annyira mesterien kötötték össze a múltat az 1968-as eseményekkel, hogy emelem a kalapom az írók előtt. Persze nem csak az íróstábot kell dicsérnem, hanem a színészeket is, akik az egész évad során bizonyították a tehetségüket. Különösen Caitriona Balfe és Tobias Menzies játékát tudom méltatni, de a mellékszereplők is remek alakításokkal örvendeztettek meg. Közülük Graham McTavish alakítását kell kiemelnem, aki már a megjelenésével is tekintélyt parancsolt magának.

Outlander 2×13

Az évadzáró epizód nagy része 1968-ban játszódott, ami egy picit meglepett, hiszen 20 évet ugrottunk az időben, Claire és Jamie lánya már felnőtt nő, aki semmit sem tud az igazi apjáról. Brianna és Roger új szereplőként érkezett tehát a fináléra, és ez a másfél óra tökéletesen elég volt arra, hogy az írók ügyesen felépítsék ezt a két karaktert. Gondolom, a 3. évadban nekik is fontos szerepük lesz.

A zenéről kell még ejtenem néhány szót, mivel Bear McCreary dallamai zseniálisan illeszkedtek az egyes jelenetekhez, és így egészen kiváló érzelmi többlettel egészítették ki a kiváló képsorokat. A fényképezés is remek, és teljesen mindegy, hogy Franciaországban vagy Skóciában játszódtak az események, az operatőri munkára se lehet egy rossz szavam se. Az Outlander tehát zeneileg és vizuálisan is a csúcson van.

Outlander 2×13

A befejezés nem igazán volt meglepő, de egy tökéletes csúcsponttal zárta ezt az évadot. Mikor jön már a folytatás? Ritkán történik olyan, hogy egy epizód még napokkal később is ott motoszkál a fejemben (kivételes filmeknél fordul elő ilyesmi), de a 2×13 sokáig nem eresztett.

Outlander 2×13

Mindent összevetve, az Outlander 2. évada talán egy picit túl is tett az elsőn, és így 8/10-re tudom kihozni az évad átlagát. Soha rosszabb kosztümös sorozatot! Pillanatnyilag nincs olyan sorozat, amelyiknek jobban várnám a következő évadát.

Reklámok
Kategória: sorozat
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s