Person of Interest: véget ért az 5. évad

A Person of Interest 2011 őszén kezdte meg hódító útját a CBS-en, és már az elején látszódott, hogy ez a sorozat nem egy átlagos krimi lesz. Természetesen itt is – ahogy a csatorna legtöbb sorozatánál – meghatározó elem volt a nyomozás, de idővel egyre erőteljesebbé vált a sci-fi szál.

Person of Interest 5×13

Három évadon keresztül sikerült is tartaniuk a magas színvonalat, de a 4. évadtól kezdve már nem tudtam ugyanúgy lelkesedni a látottakért. Az új főszál túl magasra tette a lécet, ezzel pedig nem sikerült ugyanolyan okosan bánni, mint a korábbiakkal, így látható volt a minőségi visszaesés.

A 4. évad után már az alkotók is sejtették, hogy nincs sok hátra a dalból, így úgy állhattak neki az utolsó felvonásnak, hogy lezárják a Gép történetét. Nagyon vártam ezt az utolsó tizenhárom epizódot, de sajnos csalódnom kellett. Kaptunk tehát lezárást, de van hiányérzetem.

Person of Interest 5×13

Nagyjából most is azt a szintet hozták, mint az előző évadban, kapunk sok időhúzást, a finálé pedig nem volt igazán méltó az első három évadhoz. Ott vont benne a lehetőség, de hiányzott belőle az igazi átütő erő. Úgy tűnik, hogy Jonathan Nolan távozása nagyon nem tett jót a sorozatnak. Hiába maradt ugyanaz a kotta, a karmester elvesztése meglátszott a végeredményen. Spoileresen folytatom.

A Szamaritánus elleni harc dominált ebben a 13 epizódban, de közben azért előfordultak a lényegtelen számok is, akiket meg kellett menteni. Nagyon sok időt pazaroltak Shaw visszatérésére, a virtuális valóságos epizód pedig csak hab volt az időhúzás tortáján. Hiába kedveltem ezt a karaktert, így is logikailag elhibázott húzásnak tartom az ő visszatérését.

Ha már szóba hoztam a halált, akkor most kitérnék arra, hogy több alapszereplőt is szedett ez a háború, de egyik haláleset se tudott szíven ütni. A pilot John történetével indult, és aztán remekül építették fel ezt a karaktert, de a későbbiekben már csak csökkentett módban üzemelt a kemény öklű katona. Hiába volt alapvetően a kedvenc figurám, mégse hatott meg a finálébeli halála, és ez az írók sara.

Person of Interest 5×13

Hihetetlenül tudtam élvezni azokat az epizódokat, amelyekben összekötötték a múltat a jelennel, és mindig kaptunk valami kis adalékot, amivel elősegítették a karakterizációt (vagy éppen a Gép történetét), de idén ebből nem sokat kaptunk.

Végül pozitív végkicsengése lett a Person of Interest fináléjának, és picit meg is lepődtem, hogy a maradék csapatból csak John nem élte túl az utolsó összecsapást a Szamaritánussal. A két mesterséges intelligencia harca alapvetően meghatározta az utolsó évadot, de úgy érzem, hogy ezzel a csökkentett epizódszámmal se tudtak maradéktalanul jól sáfárkodni az írók.

Person of Interest 5×13

A Szamaritánus kiiktatásával viszont talán visszatalálhatott volna a helyes útra a Person of Interest erről a vakvágányról, de John nélkül már nem lett volna ugyanaz a dolog. Összességében olyan 6,5/10-et tudnék kiosztani erre az évadra. Nagy kár, hogy nem tudták tartani az első három évad szintjét! Természetesen ott se volt minden tökéletes, de a sok kiemelkedő epizóddal, a háttérben csendesen megbúvó, fokozatosan erőteljesedő főszállal kiemelkedő szórakozást nyújtott számomra a PoI. Sajnos végül ez a főszál lett a sorozat végzete. Ennek ellenére, a Person of Interest mindig ott lesz a kedvenceim között.

Reklámok
Kategória: sorozat
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Person of Interest: véget ért az 5. évad bejegyzéshez

  1. Flanker szerint:

    Nem lett ez ennyire rossz szerintem, bár hibátlan se. De tény hogy többen vannak akiknek nem tetszett és ezt elfogadom, engem végigvitt a kaland a részek nézésekor.

  2. Messor On Kryel szerint:

    Nekem azért kicsit párás lett a szemem a végére. Nagyon szerettem a sorozatot, a karaktereket, a hangulatot. Nem lett hibátlan, nem volt korszakalkotó, egyszerűen csak egy bitang jó széria volt. Én egy percét sem bánom, hogy megnéztem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s