11.22.63 – Vissza a 60-as évekbe!

Alapvetően szeretem az időutazásos történeteket, és nem is értem, hogy miért nem csaptam már le erre a minisorozatra a premier során, de így legalább lett egy kiváló nyári darám. A 11.22.63 főszereplője egy középiskolai tanár, aki 2016-ból utazik vissza a múltba, hogy megakadályozza Kennedy halálát.

11.22.63 1×01

Ez az alap, amire aztán épül ez a nyolc részes sorozat, amely Stephen King azonos című regénye alapján készült (Lehet, hogy azt is el kéne olvasnom?), és valóban egy remek történet elevenedett meg a képernyőn. Elismerésem az alkotóknak!

A sorozat egy egész jó pilottal (7,5/10) alapozott, majd jött a hasonló minőségű folytatás, hogy aztán egy 9/10-es fináléval koronázza meg ez a remek történetet. Ha valaki szereti az időutazásos történeteket, akkor a 11.22.63 se okozhat számára csalódást, mert minden megvan benne, ami miatt érdekes egy ilyen történet.

A történet főszereplője tehát Jake (James Franco), aki a középiskolai irodalomtanárok átlagos életét éli, de lehetőséget kap arra, hogy ne csak tanítson, hanem történelemformáló tetteket hajtson végre. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy visszamegy 1960-ba (csak ide tud), hogy jobbá tegye az amerikaiak életét.

11.22.63 1×03

Jó, az utazás okaiba könnyen bele lehet kötni, és picit elnagyolt is a felütés, de ahogy beindul a sztori, úgy ragadja egyre inkább magával a nézőt a 11.22.63. Szerencsére a főszereplő mellett jó pár érdekes karakter is a részese ennek a történetnek, és a többségük nem nagyvonalúan felskiccelt figura. Spoileresen folytatom.

Jake szeme előtt sokáig csak a küldetése lebegett, de aztán belép az életébe Sadie, akit az elragadó Sarah Gadon formálhatott meg, és ez a szerelem bizony helyenként bekavar az időutazásba. Ez a szerelmi szál könnyen változtathatta volna nyáltengerré a 11.22.63-at, de az írók mindvégig jól bántak az érzelmekkel, így pedig a sorozat egyik erényévé vált Jake és Sadie kapcsolata.

11.22.63 1×02

Azt egy picit sajnáltam, hogy nem láthattuk végig Jake mindhárom múltban töltött évét, de lehet, hogy úgy már túlságosan vontatottá vált volna a történet. Így viszont csak két kisebb gödör volt ebben a történetben. Az egyik az 1×04, a másik pedig az amnéziás kitérő volt, ami talán a sorozat legrosszabb húzásaként értelmezhető, és pont a célegyenesben ment rá egy fél epizód.

A kisebb hibák ide vagy oda, a 11.22.63 nagyon a kedvemre való sorozat lett. A finálé vetekedett a Trónok harcáéval, és csak egy picit maradt el az Outlanderé mögött. Az ilyen történeteket pont nekem találták ki!

A fináléval kapcsolatban csak egyetlen hiányérzetem volt: szinte semmit nem tudtunk meg arról, hogy miért alakultak ilyen rosszul a dolgok Kennedy megölése után. Egyébként minden percét élveztem.

11.22.63 1×08

Mindent összevetve, a 11.22.63 egy izgalmas, fordulatos, drámai, érzelmekben gazdag kaland, kedvelhető szereplőkkel. A színészek jó alakítást nyújtottak, és a korrajz is kiváló lett, szóval nagyon elégedett vagyok ezzel a nyolc résszel.

Reklámok
Kategória: sorozat
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Deny szerint:

    Olvasd el a könyvet 🙂 Nekem a legjobb olvasóélményem volt. Az amnézia nem a sorozat hibája egyébként, benne van valamilyen formában a könyvben i. Ha elolvasod, ott egy kicsit jobban kifejtik a romlás okát is. King műveit nagyon ritkán sikerül jól feldolgozni, ez viszont eddig az egyik legkorrektebb adaptáció – mondom ezt úgy, hogy itt is voltak változtatások.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.