A boszorkány

A 17. század első felében járunk. A európaik még nem lepték el Észak-Amerikát, a keleti parton csak kisebb puritán közösségek léteznek. Egy ilyen közösségből taszítanak ki egy mélyen vallásos családot, akik ezután a vadonban próbálnak boldogulni. Távol a többi embertől, közel az ismeretlenhez.

A boszorkány

A család (apa, anya, öt gyerek) növénytermesztésből és állattenyésztésből szeretné fenntartani magát, de nem csak a természettel, hanem a természetfelettivel is meg kell küzdeniük, mivel az erdőben ott bujkál a gonosz. Ez a gonosz pedig teljesen kifordítja önmagából ezt a családot. Spoilereket nem szeretnék elárulni a cselekményről, de a cím egyébként is előrevetíti, hogy milyen gonosszal kell szembenézni a családnak.

A film elképesztően nyomasztó hangulatot áraszt magából, és ebben rejlik az igazi ereje, mivel a történet nem túl bonyolult. A szereplők viszont szépen lassan megízlelik azt, hogy milyen érzés is rettegni az ismeretlentől. Ráadásul könnyű találni egy bűnbakot, ha ismeretlen az ellenség, és már az ima sem segít.

A boszorkány nem olcsó rémisztgetésekkel próbálja sokkolni a nézőt, hanem a nyomasztó atmoszférával férkőzik az ember bőre alá, amelyhez párosul a roppant meggyőző színészi alakítás. A három fontosabb szereplő kiválóan formálta meg a karakterét, de közülük is ki kell elemnem a Thomasint alakító Anya Taylor-Joy-t.

A boszorkány

A boszorkány a székbe szegezi a nézőt, és a fináléig nem is ereszti szabadon a felkészült vagy felkészületlen áldozatot. A befejezéssel nem vagyok teljesen kibékülve, de a film nagy része elismerésre méltó. Robert Eggers egy olyan horrort tett le az asztalra, ami után elégedetten csettinthetnek a műfaj rajongói. Nem hibátlan alkotás, de van annyira hatásos, hogy ne lehessen szó nélkül elmenni mellette. Értékelésem: 75%

Kategória: film
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s