M5: főszerepben a kultúra

Az első nap tévéműsorát már láthattátok, de azóta kiderült, hogy milyen is lesz egy átlagos hét az M5-ön. A címben már elárultam: itt a kultúráé lesz a főszerep. Hétfő esténként az operakedvelőknek kedveskedik a csatorna, keddenként színházi közvetítéseket nézhetünk, illetve a magyar film mesterei kerülnek terítékre. Itt Makk Károly (Macskajáték, Ház a sziklák alatt, Az utolsó kézirat, Egy erkölcsös éjszaka) és Fábri Zoltán (Dúvad, Hannibál tanár úr, Utószezon, Az ötödik pecsét) filmjeivel találkozhatnak nézőink, a későbbiekben pedig mások mellett Sára Sándor,Lugossy László és Koltai Lajos munkáiból is lesz válogatás.

Szerdánként magyar filmek kerülnek terítékre, csütörtökönként európai filmklasszikusok, péntekenként pedig a Magyar filmek Cannes-ban című sorozat indul, amelyben először Szabó István Cannes-ban sikert aratott filmjeit nézhetjük újra: Apa – egy hit naplója, Mephisto, Redl ezredes. Az ősz során láthatjuk még Jancsó Miklós, Mészáros Márta, Makk Károly, Kósa Ferenc és Enyedi Ildikó alkotásait.

Hétköznap délutánonként lesznek természetfilmek (Az ember bolygója), angol szitkom (My Family), műveltségi vetélkedő (Ön is tudja), oktatóműsor (Érettségi 2017), Vers mindenkinek, Kulturális Híradó, és még sok minden más.

Hétvégén elég sok lesz az ismétlés, de 16 óra után már friss tartalmakat is találhatunk: Hazajáró, Rejtélyes XX. század, Nagyok, valamint különböző ismeretterjesztő filmek. Vasárnap este jön a Filmek a könyvespolcról sorozat, amelyben az alábbi alkotásokra lehet számítani:

Shakespeare: Rómeó és Júlia 1-2. (olasz, Júlia szerepében Alessandra Mastronardi)
Lev Tolsztoj: Anna Karenina 1-2. (olasz, címszerepben Vittoria Puccini)
Charlotte Bronte: Jane Eyre (angol-amerikai, rendező Cary Fukunaga)
Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival (1960, rendező: Gertler Viktor)
Shakespeare: Julius Caesar (1970, címszerepben John Gielgud)
Tolsztoj: Háború és béke 1-2. (1956, rendező: King Vidor)
Victor Hugo: A Notre Dame-i toronyőr (1982, címszerepben Anthony Hopkins).

Ennyiben azonban nem merül ki a vasárnap esti filmkínálat, mivel fesztiválfilmeket is műsorra tűz az M5. Szeptember 25-én jön a Srác a biciklivel, majd a Samsara, A nagy füzet és a Csalóka napfény is a képernyőre kerül.

Érdekesség még, hogy David Attenborough sorozatai magyar felirattal kerülnek képernyőre. A csatorna részletes műsorát itt találjátok meg. Az biztos, hogy az M5 nem tör majd nézettségi babérokra, de nem is ez lesz a feladata. Ha végigböngésszük a kínálatot, akkor eszünk be juthat, hogy 5-10-15 éve ilyen műsorok (is) voltak az akkori M1-en és Dunán, de míg az előbbi hírcsatornává változott, az utóbbi közszolgálati szórakoztató csatorna lett, így a magasabb kultúra kiszorult a kínálatból. Most majd meglátjuk, hogy az új M5 mennyire tudja majd kiszolgálni a kultúrára éhes nézők igényeit. Én már annak is örülök, hogy újra lesznek színházi közvetítések.

Reklámok
Kategória: tv
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) M5: főszerepben a kultúra bejegyzéshez

  1. Flanker szerint:

    Nem rossz, elég igényes, az a pár ezer néző boldog lesz 🙂

  2. mici szerint:

    Várós!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s