Petőfi TV: Én vagyok itt, de hol vannak a nézők?

Tavaly tavasszal azzal a céllal indult el a Petőfi TV, hogy a fiatalok tévéje legyen. Nos, ez messze nem sikerült elérnie az MTVA-nak. Az Én vagyok itt még mindig műsoron van, de a Böngésző már elég régen kimúlt, ha pedig a sorozatkínálatot nézem, akkor egyértelműen ismétlőcsatornává degradálódott a jobb sorsra érdemes Petőfi TV.

Valamit illene kezdenie vele az MTVA-nak, mert korábban volt azért itt pár érdekesebb sorozat, ami tényleg premier volt:

Gyilkosság
Egyszer volt, hol nem volt
Családom és egyéb emberfajták
Melissa és Joey

Most mit nézhetünk a Petőfi TV-n?: Az élet megy tovább, Római helyszínelők, Mennyei kötelék. Mind ismétlés. Vasárnap esténként ugyan egy-egy film és magyar kisjátékfilm is műsorra kerül, de egyáltalán nem véletlen, hogy szinte senki se nézi a Petőfi TV-t. Konkrét nézettségi adatom egyik műsorról sincs, de az adatok hiánya már önmagában is beszédes.

Ha csak az importot nézem, akkor is lenne miből válogatni, hiszen hiába van a sorozatrajongóknak jó dolga, még így is sok olyan sorozat van, ami nem jutott el Magyarországra. Soroljam? The 100, Mr. Robot, iZombie, The Expanse, stb. Ezek talán elég fiatalos sorozatok lennének, de nem nagyon hiszem, hogy megjelennének a közeljövőben a csatorna kínálatában. Nem beszélve az animékről, amelyektől úgy félnek a magyar csatornák, mint ördög a tömjénfüsttől.

Az Én vagyok itt minőségét nem igazán tudom megítélni, mivel nem szoktam nézni, és már nem is igazán tartozom a célcsoportba, de az biztos, hogy a Petőfi TV jelenlegi kínálata egy nagy nulla. Ismétlés ismétlés hátán, de semmi olyan tartalom, ami igazán megmozgatná a fiatalokat. Szóljatok, ha tévednék!

Reklámok
Kategória: tv
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

20 hozzászólás a(z) Petőfi TV: Én vagyok itt, de hol vannak a nézők? bejegyzéshez

 1. Flanker szerint:

  Időnként szörfözés közben (benne van a sport HD válogatásban a set top boxon a Dunával együtt) este/éjjel rá szoktam pislantani. Melissa és Joey most is megy, gondolom az is ismétlés.
  Az Én vagyok itt szerintem nem rossz. Fiatalos, zenéről meg érdekes arcokról szól. Folyamatosan promózzák a Petőfi rádión.
  DE hogy semmi, de semmi adatot nem adnak ki róla, az nagyon gyanús. Pár hete volt Lengabor-nak az az 50 TOP adó táblázata (teljes és 18-49).. azon rajta volt a Petőfi TV valahol? Mondjuk a nem teljes műsornap miatt nehezebb “értelmezni”.

  • Desmond Wallace szerint:

   Külön nem nézik, csak az M2 egészéről vannak számok, de az elég beszédes, hogy főműsoridőben (18:30-22:00) 1,2%-os közönségarányt értek el csütörtökön. Gyanítom, hogy ezt is az M2 rajzfilmjei húzták fel. 20 óra után rosszabb lehet a helyzet.

   • Flanker szerint:

    Teljesben ez nem túl sok, 18-49-ben már valami lenne 🙂

 2. Robertsonfan25 szerint:

  Vissza ide a Top Geart!!!!!!!!!

 3. Lengabor szerint:

  A két csatornát összevonják. Petőfi TV csak papíron létezik, de nem önálló entitás.
  Alapvetően két probléma van.
  1. Az MTVA csatornája, ami eleve predesztinálja, hogy ezt nem fogják nézni, pláne nem a fiatalok és még inkább pláne nem a 18 év alattiak. Őket nem azért emelem ki mindig, mert velük dolgozom, hanem azért, mert ha már most sem tévéznek, 18 év felett sem fognak és a tévézés ma ismert rendszere úgy fog összedőlni, mint a kártyavár. Nem lehet a végtelenségig a 18-49-re és az idősekre alapozni, ha az alsó korosztályt elidegenítik maguktól. 2016-ban már nem.
  Az M2 célcsoportja a 4-14 év közöttiek, de ebben a korosztályban is nagyon csúnyán leszerepel a csatorna. Mindez azért ciki, mert közpénzből megy és 100%-os a lefedettsége. Ennek ellenére a Nickelodeon (74,8%), a Disney Channel (75,9%) és a Minimax (84,1%) is népszerűbb nála ebben a célcsoportban. Gyakorlatilag pénzkidobás az egész csatorna, de legalább a “köz”szolgálat szerepében lehet tetszelegni. Ez persze egy óriási hazugság, mert a közszolgálat alapja valahol az lenne, hogy a “köz” kíváncsi is legyen rá, de ne csak akkor, amikor EB, Olimpia, Forma-1 vagy tűzijáték van, hanem akkor is, amikor kultúrát, retrót, híreket próbálna terjeszteni, de ez már szociológiai kérdés és nem feltétlenül csak az MTVA hibája, hogy a ValóVilág és a Dr. Csont kelendőbb, mint Bartók Béla és a Szerelemhajó. Ettől még az M2 erős félreértés, noha tartalmilag vannak értékelhető műsorai, de sokkal inkább egy dedós vonalat képvisel, ami a JimJam (18,4%) vagy a Nick Jr. (31,6%) esetén még elmegy (az alacsony lefedettség mellett pont ezért alig nézik), de egy mindenki által elérhető csatornán nem. Ezért lesz kínos, ha majd a Kiwi TV is leelőzi őket. Erre épül rá a Petőfi TV, ami elvezet minket a második problémához.

  2. A koncepció teljes mértékben el van rontva. Már 2004. december 4-én – amikor elindult a rövid életű, ám annál nagyobb kultusznak örvendő A+ (Anime+) csatorna – rájöttek arra, hogy egy gyerekcsatorna (Minimax) adászárása után, 20:00-tól érdemes megmaradni az animációs témakörnél, de korhatáros, idősebb embereknek szóló tartalmakat kell adni. Itt jöttek képbe az animék, de ma már ismerünk más példákat is (South Park, Brickleberry, Archer, Holdfényváros stb.). Egyszerűen nonszensz és közröhej, hogy egy olyan frekvencián, ahol Peppa malac, A legkisebb ugrifüles, Eperke és barátai, Alvin és a mókusok vagy Manó Benő és Lili hercegnő apró királysága látható, hirtelen pálfordulással bebaszunk egy telenovellát, egy nagyrészt alter arcokról szóló műsort, egy lengyel sorozatot vagy egy Hetedik mennyország szerű klónt, amit akár vallási agymosásnak is lehetne értelmezni (egyébként nem ismerem a Mennyei köteléket). Hát ilyen nincs, ez nem működik! Most elvileg a Minimax után a C8 látható, csupa ismétléssel. A kutya sem nézi. Ugyanúgy el van cseszve az is, ugyanezen ok miatt.
  Az USA-ban (is) létezik az Adult Swim nevű csatorna, ami a Cartoon Network testvércsatornája. Amint vége a gyerekműsoroknak, jönnek a felnőtt tartalmak. 20:00-tól Texas királyai, A Cleveland Show, Amerikai fater, Family Guy, Rick and Morty, Squidbillies, Mike Tyson Mysteries, Bob burgerfalodája, Robot Chicken, Aqua Teen + szombatonként a Toonami nevű animeblokk: Dragon Ball Z Kai, One-Punch Man, Mobile Suit Gundam: Iron-Blooded Orphans, Hunter x Hunter, Naruto Shippuden, One Piece, Parasyte -the maxim-. Nem ám Római helyszínelők és A38 Hajó… Hát normális??? Egy animációs csatornán animációs tartalomnak kell lennie! Pont. A Comedy Central féle ötvözet is csak akkor működik, ha egyébként a többi műsor is nézett. Nem mondom, hogy a Petőfi TV-nek pont ezeket kellene adnia, de tény, hogy (korhatáros) animációkat kellene válogatni, amihez mind az animék, mind az Adult Swim remek példát nyújt, de vannak még választási lehetőségek (főleg bukott, rövid életű rajzfilmek: Unsupervised, The Goode Family, Bordertown, Napoleon Dynamite, Son of Zorn…).
  Pénz lenne rá, de szakértelem nem nagyon. Főleg, ha egyfolytában mindenkit kirúgnak ebből a kócerájból “költséghatékonyság” miatt. Így csak azzal villoghatnak, hogy 238 ezren nézik a Fábryt vagy 139 ezren Charly majmot. Marha sok egy kb. 10 milliós országban. Minden más – így a Petőfi TV is – pedig ez alatt van. Nálunk ez a “köz”szolgálat. Tulajdonképpen a Dunán és az M4 Sporton kívül meg is lehetne szüntetni a maradék öt csatornát. Hiába adják reklám nélkül a műsorokat, ha azokat alig nézik.

 4. Desmond Wallace szerint:

  “Tulajdonképpen a Dunán és az M4 Sporton kívül meg is lehetne szüntetni a maradék öt csatornát.”

  Az M4-gyel nincs probléma, de a Dunára is erősen ráférne egy ráncfelvarrás. Az M2-t azért nem bántanám, mert legalább a régi magyar rajzfilmeket újra és újra előveszik, de gyárthatnának újakat is, nem csak hébe-hóba.

  A Duna World egyáltalán nem hiányozna, az M5-re viszont – az eddigiek alapján – komoly igényem van.

  A Petőfi TV-t nem lenne olyan nehéz felfrissíteni.
  20:00 anime
  20:30 szitkom
  21:00 sorozat
  22:00 Én vagyok itt
  23:00 (ezt még nem találtam ki)

  “vallási agymosásnak”
  Ez nekem fájt.

  • Lengabor szerint:

   Ráférne a ráncfelvarrás, de az MTVA szerény körülményeihez képest még így is a Duna hozza a legértelmesebb számokat.
   Az M2-t sajnos lehet bántani, mert azok körében nem igazán népszerű, akiknek szól. Ergo nem látja el megfelelően a funkcióját. Tartalmilag vannak jó műsorok, de ezt én mondom. Ha a többséget nem vonzzák, akkor tökmindegy, hogy jó-e vagy sem.
   Az M5 is csak olyan “köz”szolgálatot fog megvalósítani, ami papíron jól hangzik, de a gyakorlatban elenyésző igény lesz rá. Ez már egy teljesen más kérdés és sokkal mélyebb vizsgálatot igényelne, hogy miért nem a színházi közvetítés és a nyelvlecke kell a Jóban Rosszban, a Sztárban sztár vagy a Twilight helyett. Az emberiség nagy része erre nem elég nyitott, fogékony és felkészült. Nem véletlen, hogy a gladiátorjátékoktól kezdve, a nyilvános kivégzéseken és a könyvégetéseken át a valóságshowkig minden volt a történelemben. Ma is van, csak az elnevezés és a módszer változott. De ez tényleg a legkevésbé a magyar állami tévé hibája. Mondjuk úgy, hogy piaci alapon ez a csatorna nem (sem) élne meg.
   Amit a Petőfi TV-ről írtál, azzal továbbra sem értek egyet. Nem szerencsés keverni az animációt és az élőszereplős műsort egy nagyrészt gyerekcsatornán. Kilóg a francba és hülyén veszi ki magát. Teszem azt, az Én vagyok itt és a szitkom mehetne akár ráncfelvarrásnak a Dunára is.
   Mondom, nem ismerem a Mennyei köteléket, de nem nehéz mögé képzelni, hogy miért akarnak egy vallással kapcsolatos műsort a fiatalok torkán lenyomni (khm KDNP, boltbezárás, keresztény értékek megvédése a gonosz migránsoktól). Ez is inkább a Dunára lenne való, semmint a Dinóvonat és az Állatkert a hátizsákban után. Ennyi erővel az Így szól az Úr!, a Katolikus krónika vagy az Isten kezében is lehetne a Petőfi TV-n 20:05-től, csak sokkal jobban kilógna a lóláb, mint becsomagolni egy külföldi sorozatként.

 5. Desmond Wallace szerint:

  “a gyakorlatban elenyésző igény lesz rá”

  Ezt majd meglátjuk. Nyilván nem tör majd a nézettségi listák élére, és nem is a VV-től kell majd nézőket elvennie, de biztos, hogy sok olyan ember van az országban, akik eddig nem nagyon találtak maguknak megfelelő tévéműsort. Piaci alapon persze, hogy nem élne meg. Akkor errefelé nyitna az RTL és a TV2 is.

  “Nem szerencsés keverni az animációt és az élőszereplős műsort egy nagyrészt gyerekcsatornán.”

  Most is vannak az M2-n élőszereplős mesefilmek, azt meg erősen kétlem, hogy valaha is animációkra építenék az egész Petőfi TV-t. A 30 éven aluliakat kéne megcélozni, de olyan színvonalas tartalommal, ami tényleg érdekli őket.

  Mennyei kötelék: Csak egy ismétlés a sok közül, nincs ebben semmi “vallási agymosás”. Most ez volt soron, de nemsokára jön A muskétások és a Foo Fighters, ami szintén ismétlése, tehát az MTVA-nak fogalma sincs, hogy mit is kezdjen a Petőfi TV-vel. Ez a gáz.

  • Lengabor szerint:

   Őszintén meglepne, ha nem elenyésző lenne az az igény.
   Igen, sok olyan ember van, aki nem talál(t) magának megfelelő tévéműsort, de azok közül sokan épp ezért sem tévéznek már. Nem is túl valószínű, hogy visszaszoknának a tévére.

   “vannak az M2-n élőszereplős mesefilmek”
   Tény, de mesefilmek. A Gyilkosság és a Bosszú meg nem az volt.

   “erősen kétlem, hogy valaha is animációkra építenék az egész Petőfi TV-t”
   Ez itt a probléma. Egy sportcsatornán sem vetítesz 20:00-tól komolyzenét, ahogy egy hírcsatornán sem lesz este nyolctól gasztronómiai műsorblokk. Teljesen logikátlan, már-már illiberális és unortodox megközelítés, ami az M2 – Petőfi TV viszonyában van. Tudom, hogy manapság ez kormányzati szinten népszerű, de az eredmények sokszor azt igazolják, hogy baromság az egész. Itt a Nielsen igazolja ezt. Több értelme lenne felnőtt rajzfilmeket adni, mint egy vegyes felvágottat német, brazil, olasz és lengyel sorozatokkal (vallás, bűnügy, romantika) + “fiatalos” magazint az A38 Hajóról és az Akváriumból. Most akkor ez kinek szól? A telenovellát szerető nyanyáknak, az alternatív világban mozgó szubkultúrának, a CSI kedvelőinek? Nincs közös halmaz, nincs egyértelmű, letisztult kép. Ezért sikertelen ez az egész próbálkozás.

   • Flanker szerint:

    Na és az a 18-49, (vagy még fiatalabb) aki nem talál rá a Petőfire, kínálattól függetlenül, az rögtön rátalálna ha anime-t adna este/éjjel?

 6. Lengabor szerint:

  Flanker: azt megoldanánk. Vannak rajzfilmes blogok (a Rajzfilmövezet, aminek én is a munkatársa vagyok, már lassan 20 ezer követővel rendelkezik), egyéb honlapok, van egy rakás animés Facebook oldal és csoport, van a Mondo nevű magazin + a rendezvénye, ahová több ezren mennek el minden alkalommal, vannak magyar nyelvű YouTube-osok, akik ilyen témával foglalkoznak (már rajongói szinkronokat és zenéket is csinálunk), nem beszélve a feliratozócsapatokról (mondjuk őket talán ez hidegen hagyja). Ez egy elég jól szervezett közösség. A legédesebb teher lenne, ha ilyenről kellene írni és rávenni a célközönséget arra, hogy találjanak rá a csatornára. Megvannak az eszközök, nekem személy szerint is, de egyébként is csak egy szavamba kerülne, ha ilyenről kellene hírt adni. Ahhoz viszont, hogy valóban odataláljon a közönség, olyan tartalom kell, ami nem gagyi és fillérekért megvehető. Nincs különbség itt sem más sorozatokhoz képest. Be kell tudni lőni az igényeket. Nem véletlen, hogy az Űrzavar megbukott, hogy a Yo-kai őrzők nem váltott ki nagy hullámokat a Cartoon Networkön, ahogy tippre A dinoszauruszok királya sem fog a Kiwi TV-n. Nem szabad hülyének nézni az embereket, mert azonnal észreveszik, ha a szart akarják rájuk sózni. Pontosan tudják, hogy milyen animék vannak a Netflixen XY nyelvre leszinkronizálva, hogy mi látható az USA-ban, a franciáknál, az olaszoknál, a németeknél, na és persze Japánban, és hogy ehhez képest nálunk mivel próbálkoznak. Vannak húzócímek, amik kommerszek, de nem lehet velük bakot lőni. Ezek persze nem a legolcsóbbak, de manapság már az amerikai sorozatok sem azok.
  De én nem csak az animékről beszéltem. Tippre A kertvárosi gettó eddig nálunk nem vetített utolsó évada vagy bármely Adult Swimes animáció is megtalálná a közönségét. Sőt biztos, hogy más nemzet is gyárt ilyeneket, de mindent én sem ismerek. Viszont én nem bízom az MTVA-ban. Bíztam 2013 őszéig, de gondoskodtak róla, hogy felesleges. Amit leírtam, egy elmélet, ami működhetne, ha hozzáértők vezetnék azt a kuplerájt, de egyelőre a saját csatornáikból ötöt nem tudnak sikerre vinni. Miért pont a Petőfi TV lenne kivétel? Radikális átalakítások és a saját hírnevük tisztára mosása kellene, de ezzel eléggé elkéstek.
  Sok múlik azon, hogy mi melyik csatornára kerül. A Comedy Central a legjobb választás. Ami ott ment, népszerű lett, ami a VIASAT6-on (Amerikai fater, Texas királyai, Futurama, Dan a világ ellen), az inkább közönyt váltott ki. Biztos vagyok benne, hogy pl. az Amerikai fater is népszerűbb lenne, ha a CC vetítené, de láthatóan nem kell nekik. Az MTVA is magán hordozhatná ezt a bélyeget, ez valós veszély. Vannak nagyon jó nemzetközi minták. Nem szégyen a profibbtól tanulni és másolni, mert ez a trágyadomb nem fog vonzani senkit.

  • Flanker szerint:

   Vágom hogy benne vagy a témában. Ezért javaslok egy játékot, persze nem muszáj 🙂
   A fenti felsorolt fórumokon, oldalon, satöbbin, csináljatok a felmérést: hány ember/fiatal az, aki fizikailag tudná nézni a tévében? Tehát nem a szülei nappalijában (ahogy én néztem tévét egész idén januárig 15 éven át, otthon), nem a család egyetlen tévéjét “elkunyerálva”, hanem önállóan, a tévében. Tehát TV, valamilyen előfizetés (mert a Petőfit, jogosan kizártuk). Mert ugye a tévében kéne nézni (hogy támogassátok az adót, és te mutogathasd a nézettségi számokat), torrent/stream, stb. most nem számít.
   Őszintén kíváncsi lennék a számokra.

   • Lengabor szerint:

    Ez egy érdekes kérdés. Ma már nem kötelező csak tévén nézni, legalábbis magára valamit is adó csatorna vásárol online catch-up jogokat, így legalább egy-két hétig vissza lehet nézni a csatorna weboldalán legálisan is az epizódokat. Akinek erre nem telik, általában nem is ostromolja a nézettségi csúcsokat. Én egyébként úgy vettem észre, hogy a tévékészülék azért adott (persze az előfizetés megint más, hiszen sokan letöltött tartalmak nézésére használják), de az okostelefonok, laptopok, tabletek korát éljük, így ezzel a lehetőséggel is muszáj valamit kezdeni Magyarországon. Alkalmazkodni kell. Ezért is számít nagyon sokat, hogy milyen lefedettségű és alapnézettségű csatornáról beszélünk. A 110+ csatorna nagy része elenyésző nézettséggel rendelkezik, így adott esetben én akkor sem mutogathatnám a nézettségi számokat, ha akarnám. Ez nem feltétlenül a fiatalok hibája. Egyszerűen túltelített a piac. Pl. a DIGI Film nevű csatorna elég sok Ghibli-filmet vetített az elmúlt időszakban, de 4,9%-os lefedettség mellett megette a fene. Ez nem azt jelenti, hogy nincs igény pl. az animére, hanem azt, hogy sokaknak a lehetőség sem adott, hogy megnézzék. Emiatt nem lehet bűnbakot csinálni csak ebből a témakörből. Vagy ott a VIASAT6, ami ugyan sok helyen fogható (78,5%), mégis tudjuk, hogy milyen közepes nézettségű csatorna. A Dragon Ball Z ott sincs a csúcson, de sok más sorozat sem. A 100%-os M2-ről meg már beszéltünk. Nem mindig van garancia a sikerre (lásd még a TV2 kudarcait is).
    Ez a kérdés akkor lesz aktuális, ha a gyakorlatban megvalósul. Mondjuk talán a Kiwi TV nézettsége adhat majd valami támpontot.

 7. Lengabor szerint:

  http://www.sat-tv-radio.hu/friss-hirek/ujabb-csatorna-a-tv2-tol.html?Itemid=1

  Látjátok, hogy nem beszélek én akkora hülyeséget. A TV2 igen sajátos módszerrel megcsinálja, amit kell, legalábbis részben.

 8. Desmond Wallace szerint:

  Plusz jön még az RTL Spike is: http://www.mmonline.hu/cikk/indul_az_rtl_spike

  Kéne már egy SorozatBlog TV is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s