Ha lenne egy tévécsatornád…

Lassan már annyi tévécsatorna lesz itthon, hogy mindenkire jut majd egy adó. A kínálatuk viszont nem biztos, hogy teljesen kielégítő, és ha már nemrég felmerült a téma, akkor lecsapom ezt a feldobott labdát az olvasóim térfelére.

Ha lenne egy tévécsatornád, milyen tartalommal töltenéd meg?

Elsőre talán könnyű a kérdés, hiszen lehet sorolni a kedvenceket, de ha olyan programstruktúrát szeretnénk összeállítani, ami sok néző számára nyújthat kellemes kikapcsolódást, akkor már nem biztos, hogy csak a saját igényeinket kell szem előtt tartanunk. Kereskedelmi alapon meg kell felelni a nézettségmérő műszereknek.

Ezt a kérdést most teljesen rátok bízom, lehet jönni akár komplex műsortervvel is, de az se gond, ha csak vázlatosan írjátok le az elképzeléseiteket. Talán egy jó kis beszélgetés is kialakulhat ebben a témában. Mert itt az SHR a tét!

Reklámok
Kategória: kérdés | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) Ha lenne egy tévécsatornád… bejegyzéshez

 1. Lengabor szerint:

  Hát először is, addig neki sem állnék, amíg nem lenne minimum 20-30 milliárd forintnyi tőkém (persze ezt manapság portfóliószinten lövik el, de most ne bonyolítsuk feleslegesen). Az MTVA-ra kidobált 80 milliárd már irreálisan sok, de természetesen azt is bőven fel lehetne használni értelmesen.
  A másik kérdés pedig az, hogy mennyire éri meg a hagyományos, lineáris tévécsatorna 2017 küszöbén. A külföldi trendek alapján abszolút nincs ez még halálra ítélve és itthon is van benne potenciál.
  Nem hiszek már az úgynevezett általános szórakoztató csatornák létjogosultságában. Az a vegyes felvágott, ami 10-15 éve megállta a helyét, ma édeskevés. A tematikus csatornák korát éljük, ami azért is jó, mert megfelelő mennyiségű tőke mellett nem az SHR körül forog minden, hanem egy jól behatárolt, adott esetben szűk nézői csoport kielégítése lesz az elsődleges. Ugyanakkor az is tény, hogy ha nem kap valami országos frekvenciát, a DIGI-hez hasonló renitens szolgáltatók nem veszik be a kínálatba, akkor már eleve óriási hátrányból indul.

  Én egy animecsatornát (esetleg az Adult Swim saját gyártású animációval kiegészítve) és egy doramacsatornát csinálnék. Az USA-ból gyakorlatilag a legutolsó szutyok is itt van, Közép- és Dél-Amerika sem áll rosszul, viszont a Távol-Kelet képviseletével nagyon nagy problémák vannak, elsősorban a múlt történései miatt. Afrikából és a volt Szovjetunió tagállamaiból én személy szerint nem vennék semmit, ahogy Törökország is remekül megvan nélkülem. Indiából meg untig elég A kis menyasszony, aminek a bemutatása szerintem óriási fiaskó volt nálunk (nem csak nézettségi szempontból).
  Ez egy elég költséges műfaj (aki foglalkozott már a témával, pontosan tudja, hogy nem két forintba kerülnek és sokszor évekig tárgyalgatnak, mire egyről a kettőre sikerül eljutni), ráadásul a túlnyomó többség 12-26 részből áll. Ha egy az egyben lemásolnám azt, amit külföldön adnak a tévében, akkor az úgymond “kommersz” sorozatok megérkeznének (ezek a több száz részes alkotások), amivel nézettségi értelemben nem lőnék bakot, mert erre van tömegigény, ugyanakkor nagyon egyhangú lenne a felhozatal. A rétegigény, ami valóban változatossá tenné, nem jutna el a tévébe, maradna az indavideón, ami nyilván öngól lenne. Pont ez a két ok az, amiért hivatalosan nem kapkodnak értük; vagy túl drágák, vagy a rövidségük miatt egyenlőségjelet tesznek köztük és a bukott amerikai szarok között, amit csak azért adnak le, mert a forgalmazó rájuk sózta. Ehhez szemléletváltás kellene.

  Elsőre biztos, hogy kommersz műsorstruktúrát raknék össze, amivel Európában vagy az USA-ban is találkozunk, viszont sajátosan a magyar igényekre kalibrálva. Ez azt jelenti, hogy amit ilyen vagy olyan okok miatt félbehagytak, azt szépen, tisztességesen befejezném. De mielőtt ezt megtenném, az lenne az első, hogy vagy a brit, vagy a luxemburgi médiahatóság alá jegyeztetném be a csatornákat, mert az NMHH és a magyar médiatörvény egy vicc, számos buktatóval, amiből köszönöm szépen, nem kérek (elég volt az ORTT). A korhatár-besorolás kérdése is egy érdekes dolog, de azért annyira ismerem a külföldi gyakorlatot, hogy nagyon ne lőjek mellé.

  Egyébként ha már olyan sokszor szó volt arról, hogy a Duna mennyire nem fiatalos, de megkapnám a lehetőséget, hogy azzá tegyem, isten bizony megcsinálnám a következőt (itt ugye az NMHH nyűgjeit figyelembe kellene vennem). Az ilyen Velvet Divatház féle dolgok nálam repülnének a fenébe:

  18:30 – Pokémon
  19:00 – Pokémon
  19:25 – Yu-Gi-Oh! Duel Monsters (224 rész)
  19:50 – Yu-Gi-Oh! Duel Monsters
  20:15 – Sailor Moon (Varázslatos álmok; 200 rész)
  20:40 – Sailor Moon (Varázslatos álmok)
  21:05 – InuYasha (193 rész)
  21:30 – InuYasha
  22:00 – Bleach (366 rész)
  22:30 – Bleach

  Ezek olyan sorozatok, melyek félbemaradtak Magyarországon. A Pokémon egy never ending valami, az életben sem fut ki, de a többi befejeződne valamikor. Utána jönnének a további never ending tartalmak.

  20:40 – Conan, a detektív (eddig 841 rész; azon kevés anime közé tartozik, ami itthon nézettségileg bukott meg, de adnék neki még egy esélyt)
  21:05 – Naruto Shippuden (eddig 484 rész)
  21:30 – Fairy Tail (eddig 277 rész)
  22:00 – Dragon Ball Super (eddig 68 rész)
  22:30 – One Piece (eddig 766 rész)
  23:00 – JoJo’s Bizarre Adventure (eddig 109 rész)

  Ez marha sok pénzbe fájna és tényleg a hosszabb vagy felkapottabb sorozatokra koncentráltam. Eleve az, hogy ilyen brutálisan hosszúak, már jelzi, hogy nem véletlenül népszerűek és nem mi vagyunk itthon a hülyék, hogy ilyet is szeretnénk látni a magyar csatornákon. Minden máshoz kellene egy külön csatorna, pláne, ha még Adult Swim-es animációkat is akarnék venni, de mondom: a többség rövidke. Tulajdonképpen pont azok a kivételek, amiket felsoroltam (lehetne még bővíteni a listát). Hiába ismert és népszerű a One-Punch Man, csak 12 részes; a Tokyo Ghoul 24 részes; a Parasyte -the maxim- 24 részes; a Samurai Champloo 26 részes stb. Holott ezeket is vetítik vagy vetítették külföldön a tévében, de önmagában erre nem lehet alapozni.

  A doramák (japán, kínai, tajvani, de elsősorban dél-koreai élőszereplős sorozatok) esetén pedig összevásárolnék mindent, amiket a különböző forgalmazói csomagokból meg lehetne szerezni. Gondolom a Netflix is így csinálja, hiszen biztos nem a semmiért kerül fel hozzájuk annyi dorama mostanság.

 2. Skate szerint:

  Régen sokszor kitaláltam magamnak, milyen lenne a saját csatornám. Most inkább a nosztalgiából és pár elmaradt szekcióból kifolyólag gondolkozom. Lenne mindennapos reggeli matiné olyan elfeledett rajzfilmsorozatokkal, mint: a 1987-es Tini Nindzsa Teknőcök, 1985-ös G.I. Joe, Swat Kats (Kandúr kommandó) teljes egészében végig adva.

  Napközben Csillagkapu, Star Trek vagy Sliders, a nyomozós kedvelői is megtalálják a kedvükre valót. Gyilkos utcák, eredeti Esküdt Ellenségek végig. Crossovereket is figyelembe véve és egymást követő napon leadva. Jobb fajta sitcomokat mutatnék be még régiek közül is akár, mint MASH, Dumagép. Visszahoznék egy értelmesebb saját gyártású vetélkedőt legalább. Egy humoros műsor, amely aktualitásokat és egyéb dolgokat is kifigurázna, mellette változatos, intelligens poénokkal megtűzdelve, blokkokra felosztva, mindenki megtalálja a saját kedvenc rovatát benne. Ezt követően lenne legalább egy korhatár nélküli film, akár mindennap más műfajban.

  Kora esti sávba mindennap más komolyabb témájú anime sorozatból lenne legalább egy. Utána még eddig be nem mutatott sorozatok vagy évadok lennének mindennap. Ezt követően a Különleges Ügyosztály menne következőként hétköznap este a legelejétől kezdve és itt se hagynám figyelmen kívül a crossover részeket szintén. Késő este meg a horror thriller vagy keményebb akciófilmek kedvelőit örvendeztetném meg.

  Idővel elkerülhetetlen volna az ismétlés, amivel meg kell békélni.

 3. Kissur szerint:

  Jaj nagyon örülök, hogy mégis megvalósult ez a kérdés. 😀 Az évek alatt sokféle műsortervet összeraktam, de a fő váz az mindig maradt.
  Reggel: valamilyen reggeli műsor. Délelőtt: rajzfilmek. Délben: hírek és valami rövid 20 perces főzős műsor. Délután: 20 perces sitcomok. Este: hétköznap sorozatok, de az igazán népszerűek; hétvégén filmek, és 10 után sorozatok.
  Írok egy példát:

  Hétköznap:
  05:00 Family Guy (2 rész)
  06:00 Reggeli műsor
  08:00 Pokémon
  08:30 Kémkutyák
  09:00 Wunchpunch – A varázskoktél
  09:30 Dexter laboratóriuma
  10:00 Andy, a vagány
  10:30 A kullancs
  11:00 X-Men
  11:30 Spider-Man
  12:00 Konyha-Show – Gut, besser, fűszer (saját ötletű főzős műsorom címe. nem lenyúlni az alcímet! :D)
  12:30 Hetedik mennyország
  13:30 Tuti gimi
  14:30 Halló, halló!
  15:00 Egy rém rendes család
  15:30 A nevem: Earl
  16:00 Office
  16:30 Városfejlesztési osztály
  17:00 Chuck
  18:00 Reaper – Démonirtók
  19:00 Így jártam anyátokkal
  19:30 Agymenők
  20:00 Dr.House/A Shield ügynökei/Vámpírnaplók/FlashForward/Az utolsó remény
  21:00 Szökés/A célszemély/The 100/LOST/24
  22:00 The Walking Dead/Orphan Black/Odaát/ /Homeland
  23:00 Breaking Bad
  00:00 Dexter
  01:00 Smallville

  Hétvégén:
  08:00 A maszk
  08:30 Bátor, a félénk kutya
  09:00 Louie élete
  09:30 Kölykök a 402-es tanteremből
  10:00 Scooby-Doo
  10:30 Digimon
  11:00 Yu-Gi-Oh
  11:30 3 jóbarát és Jerry
  12:00 Életem legrosszabb hete
  12:30 Sliders
  13:30 Foci (Angol bajnokság)
  18:00 Lúzer töritanár/Breaking in
  18:30 Modern család
  19:00 Film
  21:00 Fekete Vitorlák
  22:00 Trónok Harca/Banshee
  23:00 Kártyavár
  00:00 Válaszcsapás
  01:00 Kaliforgia
  01:30 Misfits

  És akkor még sehová nem tudtam berakni az Amcsi motorokat, az Állítólag…-ot, Gyilkos Elméket.
  Na ez a csatorna tuti egész nap menne nálam. Igazából éjszakára is betehetnék sorozatokat, de ott valószínűleg túl alacsony lenne a nézettség.

  • Kissur szerint:

   Jaj most látom, hogy csütörtök este 10-re nem írtam semmit. Most már mindegy. De ilyen Arrow, Flash, Holnap legendái bele sem fértek. Pedig egy ilyen triót összeraktam volna egy napra.

 4. Robertsonfan26 szerint:

  18:00 sherlock&Watson
  19:00 Sherlock
  20:00 Leheten Küldetés (UK)
  21:00 Top Gear (Francia)
  22:00 Hírek
  23:00-12:00 műsor szűnet (hétköznap)
  18:00 Doctor Who
  19:00 Férfi a háznál
  20:00 Cobra11
  21:00 Sport Hírek
  22:00 The Flash-A villám
  23:00 Supergirl
  00:00-12:00 müsor szünet (hétvége)

 5. Desmond Wallace szerint:

  Én egy olyan csatornát képzelnék el, ami értelmes műsorokkal lovagolná meg a nézettségi görbéket. Ez nem lenne egyszerű. Ez nem azt jelenti, hogy éjjel nappal magaskultúra menne a csatornán, de nem is Való Világ és Ezek megőrültek! színvonalú szórakozás. Valahol a kettő között. Még a konkrét műsorrenden és műsorokon agyalok egy sort, aztán majd jövök a részletekkel.

 6. Desmond Wallace szerint:

  Mindenképpen országos csatornát indítanék. Ha 2017 tavaszán indítanám, akkor az alábbi műsorokra lehetne számítani a HSB TV-n. Csak a főműsoridőre koncentráltam.

  Hétköznaponként:
  18:30 Híradó
  19:00 Szitkom: Nevelésből elégséges
  19:40 Legyen Ön is milliomos!
  20:15-től heti tartalmak
  23:15 Kultúrpercek: napi kulturális ajánló

  Hétfő este:
  20:15 Magyar krimisorozat: A láthatatlan seb
  21:15 Magyar történelmi sorozat: (évadonként 10-10 epizód)

  tavasszal: I. világháborús dráma
  ősszel: Hunyadi

  22:15 The Last Kingdom

  Kedd este:
  20:15 Keddi talkshow: fiatal műsorvezető, érdekes emberek
  21:45 Magyar családi komédia
  22:15 The Expanse

  Szerda este:
  20:15 Fargo
  21:15 A híd
  22:25 Outlander – Az idegen

  Csütörtök este:
  20:15 A célszemély
  21:15 The Man in the High Castle
  22:15 Netflix-Marvel: Daredevil

  Péntek este:
  20:15 Csináljuk a fesztivált
  21:15 Van képünk hozzá
  22:15 Odaát
  23:10 Péntek esti borzongás: horrorfilmek

  Szombat
  16:30 Csillagkapu
  17:30 Dark Matter
  18:30 Híradó
  19:00 magyar tinisorozat
  20:00 szombat esti showműsor
  22:00 Film

  Vasárnap:
  16:30 Klasszikus magyar filmek
  18:30 Híradó
  19:00 független politikai műsor
  20:00 Film
  22:00 The Walking Dead
  23:00 Trónok harca

  Lehet, hogy túl sok a sorozat, pár darab nem is lenne premier, de például a Trónok harcát mindenképpen kipróbálnám országos csatornán, ahogy a Netflix Marvel sorozatait is.

  Viszont, ha lenne rá 20-30 milliárdom, biztos, hogy nem tévécsatornára fordítanám. Ha minimum 100 milliárdos tőkével rendelkeznék, akkor viszont igen, 20 másikat pedig megvennék, hogy aztán megszüntessem őket. 🙂

 7. Milán szerint:

  Én a magyar sorozat készítésre emelném a hangsúlyt. A hétből 4 napon menne minden este egy saját készítésű magyar sorozat pl: hétfőn történelmi, kedden humor, szerdán valami romantika féle, csütörtökön meg akció. Ezek heti sorozatok lennének, minden héten 1 rész. Péntekenként és hétvégén premier filmek mennének (magyar, és nem magyar). Napközben pedig ezek ismétlése, és híres amerikai sorozatok. 🙂

 8. Kovács Zsombor Ádám szerint:

  8 hónapos a cikk, tudom, de ez felkeltette az érdeklődésemet. Én is leginkább egy országos csatornát indítanék, egy normális hírműsorral, saját gyártású sorozatokkal, valamint vetélkedőkkel, és premiersorozatokkal.
  Pl. így:
  Hétköznap:
  06:00 Reggeli műsor
  08:30 Talk-Showűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűű (ism.)
  09:30 Doktor House (ism.)
  10:00 Vetélkedő (ism.)
  11:00 Mesterszakács (ism.)
  12:00 Déli híradó
  12:30 Vészhelyzet
  13:30 Doktor House
  14:30 Szívek szállodája
  15:30
  16:30 Talk-Show
  17:30
  18:00 Esti híradó
  18:40 Vetélkedő
  19:25 Mesterszakács
  20:30 Premiersorozatok
  23:30 Késő esti híradó
  00:00 Ismétlések

  • Kovács Zsombor Ádám szerint:

   Bocs ezért a sok ”űűűűű”-ért, félrenyomtam valamit a billentyűzeten, előbb agyalok még a műsorrenden, aztán folytatom a hivatalossal (lehetőleg elgépelések nélkül).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.