Szürke senkik

A filmesek elég ritkán foglalkoznak az I. világháborúval. A “nagy háború” eltörpül a II. világháború árnyékában, Magyarországon pedig egyáltalán nem született ilyen témájú háborús film az elmúlt évtizedekben, pedig lenne mit elmesélni. Egy Szürke senkik még nem csinál nyarat, de örömteli lenne, ha a közeljövőben születnének olyan magyar filmek, amelyek az 1914 és 1918 közötti eseményekkel foglalkoznának.

szurke-senkik-01

A Szürke senkik az olasz frontra irányítja a nézők figyelmét, ahol öt katona (három magyar, egy román és egy osztrák) felderítő akcióját kísérhetjük figyelemmel. Kovács István filmje mindössze 60 perces, ez a játékidő (plusz az alacsony költségvetés) eleve korlátok közé szorította a Szürke senkik cselekményét.

Köbli Norbert az egyik legtehetségesebb magyar forgatókönyvíró, de nem a Szürke senkik lesz a legjobb munkája. A cselekmény nagyon egyszerű, a rövid játékidő ellenére néha leül a történet, a karakterek pedig hiába többek sablonfiguráknál, mégse kerülnek igazán közel a nézőhöz.

szurke-senkik-02

Biztosan többet is ki lehetett volna hozni ebből a történetből, és a végeredmény miatt nem is igazán az alkotópárost, hanem a korlátozott anyagi forrásokat okolnám, mert időnként a rendező és az író tehetsége is észrevehető, de mégsem állt össze egy igazán emlékezetes filmmé a Szürke senkik.

A színészi alakításokkal nem volt probléma, bár túl sok lehetőségük nem volt a bizonyításra a rövid játékidő miatt. Trill Zsolt alakítását nem éreztem a legjobbnak, de Kovács S. József szépen megállta a helyét a fiatal baka szerepben.

Mindent összevetve, nagyon szerettem volna szeretni a Szürke senkiket, de sajnos messze nem lett tökéletes alkotás. Háborús filmek kicsit kevés, és itt nem arról van szó, hogy hatalmas robbanásokat vártam volna, de annak örültem volna, ha a feszültséget nem csak percekig sikerül fenntartani.

szurke-senkik-03

A Szürke senkik nagyon ígéretesen indul, de aztán megreked egy erős közepes szinten, amelyből csak percekre tud kitörni. Első próbálkozásnak nem volt rossz, de legközelebb inkább mozivásznon szeretnék látni magyar háborús filmet. Lehetőleg olyat, aminek a költségvetése lehetővé teszi a maradandó élmény elérését. Lehet, hogy picit túlságosan a negatívumokra hegyeztem ki ezt az írást, de az a helyzet, hogy a Szürke senkik nem tudott felnőni a várakozásaimhoz. Ettől függetlenül, a jobban sikerült tévéfilmek közé tartozik. Értékelésem: 65%

Reklámok
Kategória: film
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.