Bán Mór: Hunyadi – A Mennydörgés kapuja

“Ki halhatatlan lelkedet életre lehelte, nem panaszt kíván hallani, hanem csak tetteid lesi!”

Az ötödik kötet is tartotta a szintet. Kifejezetten eseménydús és élvezetes volt A Mennydörgés kapuja. Félezer oldal, sodró lendületű cselekmény. Bán Mór most sem okozott csalódást, ez a regényfolyam pedig a megfilmesítésért kiált! Csak ajánlani tudom.

a-mennydorges-kapuja1440-ben járunk. Új uralkodó kerül a trónra, de az országban polgárháború dúl, a törökök pedig ismét a Magyar Királyság ellen indulnak. Hunyadi János egyre inkább azzá az emberré válik, akinek az alakja kitörölhetetlen a magyar történelemből.

A belviszály mellett (ezek a regény kevésbé érdekes részei) két jelentősebb csúcspontja van A Mennydörgés kapujának. Az 1440-es nándorfehérvári ostrom és az 1442-es Erdély elleni török támadás. Mindkét esemény során kiválóan bánt az író a karakterekkel, de a hangsúly végig a történeten volt.

Néhány szappanos fordulatot leszámítva, ez a könyv is egy vérbeli történelmi regény. Hunyadi János egy olyan hős, akire nagy szüksége volt az országnak a 15. században. Jelentősége vitathatatlan, emlékét pedig talán jobban kéne ápolni. Ezért is különösen fontosak Bán Mór művei.

Az 1526-ban játszódó kerettörténet is érdekes eseményeket mesél el, de néha kizökkentheti az olvasót a sodró lendületű főszálból. Legalábbis én sokszor úgy voltam vele, hogy jobban érdekelnének a 15. századi események, mint a Mohács utáni állapotok.

Nagyjából évente egy új kötet jelenik meg ebből a sorozatból. Bán Mór tíz részesre tervezi Hunyadi János történetét, amelyből már nyolc az olvasók polcára is kerülhetett, szóval sok csata vár még rám a következő regényekben, és már alig várom.

Reklámok
Kategória: könyv
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.