A fegyvertelen katona

Mel Gibson nagyon régen rendezett már filmet (tíz éve volt az Apocalypto), de most visszatért, hogy elmesélje Desmond Doss hihetetlen történetét, aki úgy vett részt a II. világháború küzdelmeiben, hogy nem fogott fegyvert, mégis több tucat életet mentett meg a harcmezőn.

a-fegyvertelen-katona-01

A fegyvertelen katona ízig-vérig Gibson-film, ez alapján pedig mindenki be tudja lőni, hogy neki találták-e ki ezt az alkotást. A történet csak részben játszódik a csendes-óceáni hadszíntéren, mivel Desmond háború előtti élete is hangsúlyos szerepet kap a filmben.

Andrew Garfield remek alakítást nyújtott, Gibson kihozta belőle a maximumot, de a többiekre se lehet igazán panasz. Teresa Palmer elragadó jelenség, Hugo Weaving pedig egészen kiválóan alakította az iszákos és elveszett apát. Sam Worthington és Vince Vaugh is meggyőző játékkal rukkolt ki, de nem az ő szerepeik voltak a leghálásabbak ebben a filmben.

Mel Gibson ezúttal is a naturalisztikus ábrázolásmódot használta, szóval a csaták brutálisan kegyetlenek, kendőzetlenül mutatja be a háború borzalmait. Igazi földi pokol, ahol nem az erősebbek vagy ügyesebbek maradnak életben, hanem a szerencsésebbek. Gyengébb idegzetűek nem biztos, hogy végig tudják ülni ezeket a lélegzetelállító jeleneteket.

a-fegyvertelen-katona-02

Bevallom őszintén, egy picit félve ültem be a moziba. Ugyan nagy tisztelője vagyok Gibson rendezői munkásságának, de azért nem voltam teljesen biztos abban, hogy jól teljesít majd ezzel a visszatéréssel. Az aggályaim alaptalanok voltak, Gibson jelesre vizsgázott A fegyvertelen katonával.

A film leginkább a csatajeleneteknél működik, de a többi része is kifejezetten érdekes, egyáltalán nem vontatott vagy unalmas, kellő alapozást ad a csatatéri eseményekhez. Azt hiszem kijelenthető: Mel Gibson visszatért! Csak remélni tudom, hogy még jó pár hasonló színvonalú alkotással örvendezteti meg a filmkedvelő közönséget a következő időszakban.

a-fegyvertelen-katona-03

A fegyvertelen katona brutálisan őszintén mutat be egy olyan amerikai hőst, aki nem ölni, hanem életeket menteni ment a háborúba, hogy ezzel szolgálja a hazáját. Összességében csak azt mondhatom, hogy kifejezetten elégedett vagyok a látottakkal. A rettenthetetlen rendezője ismét nagyot alkotott, és akinek tetszett a skót szabadságharcosról szóló film, az most sem fog csalódni Gibsonban. Értékelésem: 85%

ui.: Valaki mesélhetne Gibsonnak Hunyadi Jánosról.

Reklámok
Kategória: film
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.