Hogyan alakítanád át a Duna és a Petőfi TV műsorrendjét? – írta: AJ

A köztévére már nagyon ráférne egy ráncfelvarrás, de egyelőre a vezetőség ezt nem nagyon látja, így két blogger elmélkedett arról, hogy hogyan is lehetne átalakítani a Duna és a Petőfi TV műsorrendjét. Én is jövök majd a napokban a saját verziómmal, de előbb átadnám a billentyűzetet AJ kollégának.

Mindig is foglalkoztatott, hogyan lehetne érdekesebbé, jobbá, esetenként nézettebbé tenni egy tévécsatorna kínálatát. Hébe-hóba megnyitottam egy Excel-táblát és a magam szórakoztatására átalakítottam, kedvenc sorozataimmal, műsoraimmal telepakoltam vagy az RTL Klub, vagy a TV2 műsorrácsát. Érdekes szórakozási forma, beismerem.

beugro

A kereskedelmi adók azonban sosem feküdtek igazán, és valahogy mindig a Duna TV-t tudtam igazán a szám íze szerint, vagy éppen valami fixa ideám mentén átalakítani. Desmond múltkori felvetése, a saját tévéadó felállítása pedig löketet adott ahhoz, hogy az egyik ötletemet elétek tárjam. A Duna és a Petőfi TV műsorának átszabása szerintem igencsak esedékes lenne, főleg azért, mert a most futó produkciók nagyon nem találják el még az idősebb nézők vágyait sem.

Az „új” Duna TV

Ha az MTVA-nál vezető pozícióba ültetnének be, és én irányíthatnám a pénzek elosztását, akkor kérdés nélkül kapna tőlem messziről is jól látható összeget Köbli Norbert, hogy fantáziáját szabadjára engedve készíthessen történelmi sorozatokat, könnyedebb és keményebb stílusban is. Kortárs vagy éppen régebbi klasszikus magyar írók, drámaírók műveiből ismét készíttetnék tévéjátékokat. Újra képernyőre tűzném a Csináljuk a Fesztivált! és elkészíttetném a Szombat esti láz új, élőzenés, nem spórolós évadát.

downton-abbey

A heti sorozatok közé szemrebbenés nélkül tennék régiségeket, és a Szomszédok ismétlését is bátran a Duna főműsoridejébe költöztetném. Azonban premier nélkül sem folyhatna a Duna, érkeznének drámák és krimisorozatok is. Az igazi sorozatkánaán azonban a Petőfi TV-n lenne. A Duna TV-n szombaton a Szombat esti láz és a DowntonAbbey kerülne adásba, vasárnap pedig a Van képünk hozzá után élő Beugrót adnék. A hét zárását pedig Columbo nyomozná ki.

Duna TV

16:00: Ridikül
17:00: Charly, majom a családban
18:00: Híradó
18:30: Végtelen szerelem
19:30: Maradj talpon!
20:30: Szomszédok

23:30: Híradó

Hétfő:
21:00: Kékfény
22:00: Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály
23:00: Arc-Kép

Kedd:
21:00: Csak színház és más semmi
22:00: Botrány
23:00: Függöny (színházi magazin)

Szerda:
21:00: Rabszolgasors
22:00: A chateauvallon-i polgárok
23:00: Szinkronika

Csütörtök:

21:00: The Night Shift
22:00: Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?
23:00: Sorozatmán (tévésorozatos talkshow)

Péntek:

21:00: Csináljuk a Fesztivált!
22:30: Tóth János
23:00: Arc-Kép

Szombat:

16:00: Hogy volt?!
17:00: Gasztroangyal
18:00: Híradó
18:30: SzerencseSzombat
19:30: Szombat esti láz
21:30: DowntonAbbey
23:00: Nyugat (irodalmi magazin, mv.: Mácsai Pál)

Vasárnap:

16:00: Folytassa…-filmek
18:00: Híradó
18:30: Van képünk hozzá
19:30: Beugró LIVE
21:00: Columbo
22:30: Beugró Backstage
23:00: Olvasójegy (irodalmi magazin)

Talpra, magyar!

A mostani Petőfi TV kínálatot úgy ahogy van félretenném. Amint lezárult az aznapi M2-s mesesorozat, érkezne is rögtön két anime, amelyek aztán hétvégente sem pihennének le. Utánuk pedig képernyőre tűzném az elmúlt hónapok nagy slágerét, a norvég internetes sorozat, a Skam epizódjait. Szókimondó, polgárpukkasztó, igazi, mai témákat kibeszélő produkció, helye lenne egy fiatalokat megcélzó tévéadón. Utána pedig kezdődhetne a móka.

Black Sails 2×01

Minden nap más országból érkező, vagy éppen más műfajban készült produkciókat nézhetnénk. A hetet a britek indítanák, keddenként a skandináv hűvös szellő lengené be a nappalikat, szerdánként a szférák zenélnének a legkülönfélébb scifisorozatok hangjain. Csütörtök és pénteken a történelem kapna helyet, szombaton a „kortárs”, vasárnap pedig a legkülönfélébb, esetenként zsáner- vagy éppen művészfilmek kerülnének képernyőre.

Petőfi TV

20:00: Sailor Moon
20:30: InuYasha
21:00: Skam

23:30: South Park

Hétfő:

21:30: Broadchurch
22:30: Black Mirror

Kedd:

21:30: Bron/Broen
22:30: Oyewitne

Szerda:

21:30: The Expanse
22:30: Falling Water

Csütörtök:

21:30: Fekete Vitorlák
22:30: Marco Polo

Péntek:

21:30: The Man in the High Castle
22:30: Turn

Szombat:

21:30: Kártyavár
22:30: Mr. Robot

Vasárnap:

21:30: Film

Reklámok
Kategória: elmélkedés
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) Hogyan alakítanád át a Duna és a Petőfi TV műsorrendjét? – írta: AJ bejegyzéshez

 1. Lengabor szerint:

  “a Szomszédok ismétlését is bátran a Duna főműsoridejébe költöztetném” :O
  “érkezne is rögtön két anime” 🙂 A 20:30-hoz tippre az NMHH-nak lenne némi megjegyzése, bár a német besorolása 12-es, de nálunk nagyon 16-ost akart csinálni belőle az ORTT.
  “22:00: Botrány” Nem is AJ lenne, ha nem írta volna ezt bele

  A Duna szerintem nagyon mellémenne, nem sokat fiatalodna ezzel (persze kérdés, hogy egyáltalán szerepel-e a céljai között a fiatalítás). Ez a műsorrend még mindig öreges. Ráadásul hiányolom a dél-koreai tartalmakat.
  Ez pedig nyilván az én egyéni véleményem, de nem hiszek abban, hogy minden nap más sorozatra van szükség. Én a hosszú sorozatokat preferálom, amikből akár heti ötször, de még inkább heti hétszer lehet új részt adni. Eleve eltörölném a hétköznap és a hétvége közötti különbséget. Vagy ha már egy rövidke sorozatról van szó, azt is kipörgetném napiban, aztán jönne a helyére a következő sorozat.
  A South Park helyett mindenképpen egy premier, Adult Swimes animációt választanék (nem mintha nem tudnék mást, de az Adult Swim hazai hiánya szintén óriási probléma), a Mr. Robot és A híd viszont kimondottan jó ötlet. Csak nem heti egyszer, de ez az én meglátásom. Amikor a Netflixes módi a divat, hogy mindent kapj meg egyszerre, akkor hetente várakozni egy részre cseppet elavult.
  A Dunáról maximum két dolgot néznék (Szinkronika, Sorozatmán), de az időpontjuk nem jó. Én azt a gusztustalan Charly majmot raknám 23:00-ra, de ez megint egyéni elfogultság kérdése. Még az is túl előkelő időpont lenne neki. A Petőfi TV tartalmilag korrekt, de felépítését tekintve igencsak lassan haladna az ember egy sorozattal. Más kérdés, hogy ha épp az adott széria nem tetszene valakinek, akkor 1-2 hétig vagy tovább felejtőssé válna számára a csatorna és nem biztos, hogy később visszatérne, de ez a vegyes felvágott tőlem távol áll.

  • Flanker szerint:

   Erősen várom a te verziódat, de kérlek, a Petőfi TV-ből csinálj egy olyat is amiben max 1-2 anime van, és nem több, mert az is érdekelne 😉
   Nekem nincs saját verzióm, nem értek hozzá, plusz sose gondolkodtam ezen a kérdésen.
   De a Dunában van ami tetszik, pl a Van képünk hozzá + Beugró Live az erősen, egyszerűen érthetetlen hogy miért nem megy a köztévén..

   21:00: Rabszolgasors
   22:00: A chateauvallon-i polgárok
   Ez igazi retro nap (a Cp-t még szerettem is anno, főleg a főcímzenéjét), hátránya hogy hamar kifutna, egyikből sincs túl sok rész 🙂

   Az viszont már itthon is 20 éves kérdés, hogy egy közszolgálati adónak (főleg ennyi leány mellett), kiket kéne megszólítania, mi lenne a feladata (a sorozat és tévéfilm gyártás pl. erősen igenlem a mostani rendszerben, a vetítési időpontokat már kevésbé, bár ott is volt jó példa), és milyen arányokkal?
   A válasz? Na azt nem tudom. De azt igen hogy a 30-35 év alatti korosztálynál 2017-ben 20 éve lemaradással és hihetetlen handicappel indul a Duna. És a Petőfi is. Római helyszínelők, könyörgöm..

   • Lengabor szerint:

    Nem csinálnék olyat, de ezt is kifejtettem már a múltkor, hogy miért. Szerintem elképesztően hülyén venné ki magát, hogy egy 06:00 és 20:00 között lévő nagyrészt mesecsatorna sávjában este hirtelen átváltunk élőszereplősre. Eleve nagyon sok anime kap 16-os korhatárbesorolást, de bizony vannak 18-asok is, amiből le lehet szűrni, hogy talán egy érettebb, felnőtt személyiséget inkább megszólítana. Az egy nagyon elhibázott szemlélet, hogy felnőtt műsor csak élőszereplős lehet. A Comedy Central be is bizonyította az Archerrel, a Brickleberryvel és társaival. Az animáció legyen animáció. Az USA-ban a Cartoon Network – Adult Swim párosa sem csinál ilyen meredek váltást. Vagy B opció, hogy ne legyen Petőfi TV, hanem legyen 24 órás mesecsatorna. Erre meg mondhatná bárki, hogy ki a tököm néz éjfélkor Pöttöm George-ot vagy Tabalugát.
    De ha már az én variációmra vagy kíváncsi, akkor nagyjából pontosan azokat tenném a Dunára, amit most AJ a Petőfi TV-re tett, amit pedig a Dunára tett, az menne/maradna az M3-on és a Duna World-ön (így legalább annak a csatornának is lenne értelme, mert jelenleg semmi sincs).

  • AJ szerint:

   Lenne napi, de ahogy írom is, max. 21:00-ig, utána hetente más. A Petőfi TV-n pedig a nagyja sorozat 8-10 részes, sőt, van amelyik annyi sem, szóval ahogy meg is jegyezted, ha valakinek nem jön be az X sorozat, attól még másnap találhat valamit. A Netflix modell tök szép és jó, de ha ledarálok mindent, akkor mit hozok a helyére? Hol jól néznek 2 hétig, hol alig a következő 2 hétben.

   • Flanker szerint:

    Abban erősen egyetértek, hogy a Netflix modell a tévében nem működne. 2 hetente lenne új sorozat (marketing, reklám, promó), az szünetekkel együtt is 20 (új) sorozat lenne/év.. az rengeteg, csak 1 idősávban.. a Netflixnek ez 6 milliárd dollárjába kerül, tévé nélkül, csak a saját sorozataik.

 2. AJ szerint:

  A Dunát én nem fiatalítanám, minek? Persze, nem csak az időseket szólítanám meg, de minek izzadjunk meg 18-49-ben maximum elérhető 100-120 ezer emberért, amikor lassan az RTL Klub sem tud napi műsorral 400 ezernél jobbat, miközben a teljes lakosság ha van mit, akkor nézi a Dunát. Lásd a Sissi-filmeket, A hegyi doktor új részeit, vagy a Charly, majom a családban sokadik ismétlését. A Rabszolgasors, és főleg a Szomszédok túl “értékes” nézettségforrás ahhoz, hogy M3-on menjen. Ha ott tudnak Gazdagrétről 200 ezer nézőt, akkor országoson mire mennének? És a Szomszédokat fiatalok is néznék.

 3. Lengabor szerint:

  “2 hetente lenne új sorozat”
  Akkor, ha rövid sorozatokról beszélünk. De azért látjuk jól, hogy A szultána, a Megtört szívek, a Végtelen szerelem és minden hozzá hasonló sorozat nagyon jól működik úgy, hogy minden hétköznap adják. Nyilván egy 8-10 részes sorozatnál megette a fene, de végeredményben ugyanott lennénk. Most itt AJ a Petőfi TV-hez felsorolt 12 sorozatot, plusz van négy, amit napiban adna. Az áruk így is, úgy is pontosan ugyanannyi. Persze értem én a gondotokat. Ha mind a 12-t a 21:30-as sávban lövöm el, akkor a többi sávhoz is kellene tartalom, ami megint pénz. Csak hát mégiscsak az MTVA költségvetéséről beszélünk, ami nem kevés. Hosszú sorozat a titok nyitja.

  “minek izzadjunk meg 18-49-ben”
  Na ez meg a másik olyan szemlélet, ami idővel meg fogja bosszulni magát. Az élet nem 18 éves korban kezdődik. Ha egy mai 12-13 évest nem fog meg egy csatorna vagy a tévé egésze, akkor mire ő a “célközönség” tagja lesz, úgy fogja leszarni az egész tévézést Dunástul és mindenestül, mint annak a rendje. Az egész “kártyavár” össze fog omlani, mert addigra a net, a stream és minden egyéb végképp elszívja a tévétől. Még nem késő változtatni, de hogy nem a Szomszédok és a Rabszolgasors erre a legalkalmasabb, az biztos.

 4. Edrick szerint:

  Ó, a jó.. a Nyugat Mácsaival kimondhatatlanul megfogott. A többi is tetszik, de erre szavak nincsenek

 5. AJ szerint:

  Nagyon örülök, hogy a Nyugat nem csak engem fogott meg 🙂 . De mivel ez is a régi köztévés vezetés műsora, ahogyan a Csináljuk a Fesztivált! is, esélytelennek látom, hogy visszatérjen. Vagy ha már irodalmi magazin, a Lyukasóra is kedvencem volt, szintén Mácsai Pál miatt. Imádom őt, és ahogy gondolkodik a dolgokról.

 6. kissur szerint:

  Beugrót simán visszahozhatnák, meg a Bagi-Nacsa Show is kell szerintem. A többi nem hiányozna. Fábry bácsi már kifulladt, kéne valaki új friss, de mégsem ismeretlen arc, aki bepróbálna egy Late Night Showt. Mondjuk nem pont a Petőfi TV-re kéne, bár oda is lehetne, csak fiatalos formában, de szerintem ez az, amit legközelebb meg kell honosítani.

  • Desmond Wallace szerint:

   A Bagi Nacsa általában gyengébben hozott az utóbbi időben, mint Fábry. A műsornak meg nem tesz jót, hogy kéthetente jelentkezik. Elég lenne havonta.

   • kissur szerint:

    Szerintem nem a 2 héttel van a baj elsősorban (persze az sem túl előnyös humorírás terén) hanem, hogy megváltozott a formátum. Azóta nekem sem tetszik annyira.

 7. Robertsonfan26 szerint:

  Duna tv:
  16:00 Castle
  17:00 valamilyen főzős műsor
  18:00 Hírek
  19:00 Esti mese
  20:00 NCIS/NCIS:L.A/Sherlock és Watson
  21:00 valami uncsi
  23:00 Sport Műsor

  Hétvége
  16:00 Portugál Bajnoki (foci)/Snooker/Kamion bajnokság
  18:00 Hírek
  19:00 Lottó izé
  21:00 Sherlock/Gyílkos Elmék/The Grand Tour/The Flash-A villám
  22:00 film

  M2/Petőfi
  16:00 Shaun,a bárány
  17:00 Nyúl Péter
  19:00 Magyar népmesék
  20:00 Mit Gondolsz ki vagy
  21:00 Ki vagy,Doki?
  22:00 Jóbarátok/Cobra11/Jimmy Doherty műsor/Top Gear
  23:00 törénelmi müsor

  Hétvége
  16:00 Hanna Montana
  16:30 Sabrina,a tini boszorkány
  17:00 Lego rajzfim
  18:00 Magyar népmese
  19:00 Víz pok csoda pok
  19:30 Pókember legújabb kalandji
  20:00 Fiataloknak szóló főző műsor
  21:00 SNL
  22:00 film

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s