The Expanse: véget ért a 2. évad

Jelenleg a The Expanse-nél nincs jobb űrsci-fi a tévében. Jó, túl nagy konkurenciája nem is nagyon van, de az utóbbi években se volt nála jobb, szóval még manapság is lehet minőségi tartalmat találni a tévében, ha valaki igazi sci-fit szeretne látni. A 23. században játszódó űrdráma elsősorban az izgalmas történettel veszi le a lábáról a tudományos-fantasztikumra éhes nézőket. A cselekmény kellően érdekes ahhoz, hogy a szemet hunyjunk a sorozat hibái felett.

Sokszor szóba került már a sorozattal kapcsolatban a gyenge színészi játék, amire most én csak röviden reagálnék, mivel már eléggé lerágott csont a téma.  A színészekkel valóban akadnak problémák, de szerencsére a The Expanse nem egy semmitmondó történetet próbál palástolni a remek alakításokkal. Itt a történet a lényeg, és ebbe már nem nagyon lehet belekötni. A 2. évad is kifejezetten tartalmas volt, bár nem mindig pörgött ezerrel.

Holdenék ezúttal is ott voltak az események sűrűjében, de a politikai csatározások is színesítették a történetet. Sajnos a sorozatnál nem a regények szerkezetét veszik alapul, pedig ebben az esetben az évadok is egységesebb képet nyújtanának, és a csúcspont is a fináléra maradna, így viszont ezt már a 2×05-ben megkaptuk, a következőre pedig még egy darabig várnunk kell.

A 2×13 nem tudott felnőni az Eros és a Vénusz találkozásához, de azért így is elég sok érdekességet tartogatott a nézők számára. A protomolekula továbbra is komoly veszélyt jelent a Naprendszerre, de az emberiség számára mégsem ez az idegen életforma, hanem saját maga a legnagyobb veszélyforrás. Innentől már spoileresen folytatom.

A Föd és a Mars továbbra is nagyon közel áll a háborúhoz, az Öv pedig próbál valahogy túlélni a két nagyhatalom árnyékában, de nem egyértelmű, hogy ki mögé is sorakozzon fel a kisbolygóövezet lakossága. Fred Johnson és Anderson Dawes eléggé különbözően látják a térség jövőjét, és ez a nézeteltérés nem biztos, hogy jót tesz az itt élő elnyomottaknak, akik természetesen nem mind ártatlan báránykák, de eléggé kiszolgáltatottak a belső bolygóknak.

A Ganümédészen történt incidens óta tudjuk, hogy van ott valami szuperfegyver, az évad végére pedig a Rocinante legénysége szembe is találta magát ezzel a lénnyel, amelyet Mao emberei fejlesztettek ki. Természetesen a csapat túlélte a találkozást, de akár még több hasonló lény is lehet Mao birtokában.

A Vénuszon is történt valami, de túlságosan sok információval nem gazdagította a nézők tudását ez a finálé, hiszen a vénuszi eseményekből nem igazán lehet messzemenő következtetéseket levonni. Annyi biztos, hogy a protomolekula túlélte a becsapódást, és a Vénuszon is egész jól érzi magát. Ebből vajon mi lesz?

Avasarala űrbéli kalandja végül jól alakult, Cotyar számára viszont már lehet, hogy későn érkezett az egyszemélyes felmentősereg, Bobby Draper. Én kifejezetten örülnék neki, ha visszatérne a 3. évadra, hiszen még rá is szükség lehet az Errinwright elleni küzdelemben, mert abban biztosak lehettek, hogy az öregasszony nem fogja feladni a küzdelmet.

Ha össze szeretném hasonlítani a The Expanse első és második évadát, akkor egy picivel az utóbbit tudnám jobban dicsérni. Kevesebb volt az üresjárat, jobban összeállt a történet, helyenként mélyültek a karakterek, tágult az univerzum, a 2×05-ös csúcspont pedig önmagáért beszél.

Miller távozása nagy űrt hagyott maga után, és őt egyelőre nem is tudták pótolni. Hiába jött Prax, az ő feladata nem az, hogy Millert pótolja, de egyelőre önmagában se túl izgalmas figura ez a lányát kereső botanikus. A ceresi nyomozó tehát hiányzik a fedélzetről, de amíg izgalmas a történet, addig nincs nagy probléma a sorozattal.

Mindent összevetve, a The Expanse továbbra is egy vérbeli sci-fi, amely magával ragadhatja a műfaj rajongóit. Igazi cliffhanger nem volt az évad végén, de egy-két történetszál elvarratlan maradt, amelyet majd valamikor jövőre terelgethetnek tovább az írók. 7,5/10-et megért ez a 13 rész. Ha az évad második felére nem tört volna meg kissé a lendület, akkor ez a pontszám még magasabb lenne. A 23. századi Naprendszer pedig van annyira érdekes világ, hogy még sokáig szórakoztassa a nézőket. Ehhez már csak megfelelő nézőszám kellene, mert félmillió amerikai néző hosszútávon még egy minőségi sci-fi számára se életbiztosítás.

Reklámok
Kategória: sorozat
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.