The 100: véget ért a 4. évad

A 4×08 után nem voltam túl lelkes, de jött a finálé, ami okot ad a reménykedésre. Az biztos, hogy a The 100 a 2. évadban volt a csúcson, 2016-ban már jóval több klisével dolgoztak az írók, a kliségyár pedig idén se zárt be, így jó pár olyan húzás akadt, amit már messziről kiszagolhatott a rutinos néző, néhány fejlemény pedig inkább csak megmosolyogtató volt az egyes epizódokban.

Nem titok, nem volt a szívem csücske az évad főszála, az epizódok többségét is inkább csak a korrekt kategóriába sorolnám, sok volt a fölösleges kitérő, ami lassította a cselekmény kibontakozását, pedig csak 13 részt kellett megfelelő tartalommal megtölteniük az íróknak.

A finálé viszont visszaadta a reményt. A The 100 évadzárója a fénykort idézte, és ott van benne a remek folytatás lehetősége. Egy éve nem nagyon érdekelt, hogy mit hoznak ki a reaktorok leolvadásából, de most nagyon kíváncsian várom a további fejleményeket, mert ebből a szituációból tényleg lehet valami maradandót alkotni.

A 4×13 cselekménye is sokáig a klisék mentén haladt, még kínosabb párbeszédek is akadtak, de az utolsó 10-15 percet már nem igazán tudom kritizálni, ezúttal sikerült meglepniük az íróknak, a cliffhanger pedig kifejezetten remekül sikerült. Így kell ezt csinálni! A folytatásban már spoileres leszek.

A Praimfaya megérkezett. Az előző részekben lezavarták a bunkeres szálat, értelemszerűen egy fontos karaktert se hagytak meghalni, így elindult a megmentőcsapat Ravenért is, csak közben kifutottak az időből, a bunkert már nem érhették el, így más megoldást kellett keresni az életben maradásért.

Örültem, hogy a fináléban szinte teljesen mellőzték a bunkerlakókat, így minden figyelem a maroknyi űrutazóra terelődhetett. Végül mégis meglépték, hogy páran visszatérnek a Bárkára, ahol megpróbálják átvészelni a következő öt évet. Természetesen harcolni kellett az idővel, nem mindenkinek sikerült elhagynia a szigetet (Clarke), de nem hiszem, hogy valakit váratlanul ért volna Sötétvérű Clarke életben maradása.

Az időugrásnak kifejezetten örültem. Bő hat év telt el a Praimfaya óta, a Föld nagy része még lakhatatlan, a bunker megközelíthetetlen, az űrállomásról semmi hír, zárásként pedig megjelenik egy elég fejlettnek tűnő űrhajó, amelynek az érkezése ébren tartja a rajongók érdeklődését a 2018-as folytatásig, valamint jó pár lehetőséggel szolgál a folytatást illetően.

Tudományos szempontból nyilván jó néhány helyen kikezdhető ez a Praimfaya, de nem hiszem, hogy a tudományos háttér lenne a legfontosabb eleme ennek a posztapokaliptikus tinidrámának. Az eltelt hat évet biztosan nem csak egy-két szóval fogják elintézni az ötödik évadban, és én bízom benne, hogy érdekes visszatekintéssekkel fűszerezik majd az epizódokat.

Ha az egész évadot nézem, akkor 6/10-nél nem tudok magasabb pontszámot adni a látottakra, hiába volt kiemelkedő a finálé, de a cliffhanger ott hordozza magában egy jobb évad lehetőségét, szóval most kifejezetten érdekel, hogy mit tartogatnak még a számunkra az írók. Mikor lesz már 2018?

Reklámok
Kategória: sorozat
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.