Álom doktor

Az Álom doktor gyakorlatilag A ragyogás folytatása, de önálló alkotásként is megállja a helyét. Mindkét film horror, de azért elég sok különbséget fedezhet fel az ember bennük, ami nem is csoda, hiszen az alkotók se ugyanazok, ráadásul közben eltel majdnem 40 év.

Az Álom doktor főszereplője Dan Torrance (Ewan McGregor), aki különös képességekkel rendelkezik, de az már gyorsan kiderül a filmben, hogy nem ő az egyetlen. Ezek a különleges emberek azonban nem élhetnek nyugalomban, mivel vannak olyanok, akik az ilyen gyerekek életerejével (párájával) táplálkoznak.

Be kell vallanom, hogy a regényt nem olvastam (A ragyogást se), így nincs összehasonlítási alapom, de Mike Flanagan rendezése remekül sikerült. Az Álom doktor egy feszültséggel teli történet, amely tartalmaz ugyan horrorelemeket, de mégis az izgalmas cselekmény veszi le a lábáról a nézőt. Engem legalábbis.

Kezdetben három szálon játszódik a történet. Itt van Dan, aztán a ragyogásfalók, valamint egy különlegesen nagy hatalommal bíró kislány. Az ő történetszálaik fonódnak össze ebben a filmben. A sztori végig lekötötte a figyelmemet, nem voltak benne szokásos horrorfilmes túlkapások, hanem valóban tartott valamerre ez a történet, nem csak üres ijesztgetésekkel akarták kitölteni a játékidőt. Lehet, hogy egy picit lehetett volna rövidebb, de így sincs okom a panaszra.

Gyakorlatilag az Álom doktor is a jó és a rossz harcáról szól. A rossz oldalon ott van a Rose (Rebecca Ferguson) által vezetett csapat, míg velük szemben áll Abra és Dan. Izgalmas küzdelem, amely ugyan A ragyogásból táplálkozott, de egy sokkal színesebb világot nyitott meg a nézők számára. Eleinte nem nagyon érdekelt ez a kései folytatás, de az Álom doktor roppant meggyőző horror lett. Le a kalappal Mike Flanagan előtt!

A színészekre se lehet panaszom. Ewan McGregor szimpatikus főhőst formált meg, míg Rebecca Ferguson kiválóan hozta a gonosz boszorkát, ami mindenre hajlandó a ragyogásért. Ez egy olyan film lett, ami még a horrora allergiás filmrajongóknak is bejöhet. Csak ajánlani tudom. Értékelésem: 80%

Kategória: film
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .