Gravitáció

A kritikusok az évtized sci-fijeként emlegetik Alfonso Cuarón új filmjét, amelyben az ember élethez való ragaszkodása áll a középpontban. A történet egyszerű: néhány asztronauta komoly bajba kerül a világűrben, a menekülésre pedig kevés az esély.

Az űr végtelen és sötét. Kegyetlen hideg uralkodik, az emberre pedig ezer veszély leselkedik ebben az idegen környezetben. Egy kevés űrszemét elintézi, hogy Sandra Bullock és George Clooney ne érezze olyan jól magát ezen a rutin küldetésen.

Gravitáció

Magányosság. A játékidő során szinte végig ez az érzés uralkodik. Az embernek sokszor egyedül kell megküzdenie a rá leselkedő veszélyekkel, de a világűrben ez az egyedüllét még nyomasztóbb. Sandra Bullock egy olyan tudóst alakít, aki még tapasztalatlan asztronauta, de gyakorlatilag csak saját magára számíthat, ha ki akar szabadulni az űr fojtogató szorításából.

Félelem, izgalom, és feszültség uralja ezt a másfél órát. Jó, a látvány is kifejezetten pazar, de ezzel még nem lehet levenni a lábamról. A film során egy picit megismerjük a Bullock által alakított tudóst, de olyan sokat mégsem tudunk meg róla. Cuarón mégis elérte, hogy szurkoljak a túléléséért. A túlélés esélye pedig végig csekély.

A film legizgalmasabb percei az utolsó félórában várnak ránk. Sandra Bullock nagyon precíz alakítást nyújt. Nem akarok túl nagy jelzőket használni, de a rendező a sztoriból és a főszereplőből is kihozta a maximumot.

Gravitáció

A Gravitáció a 2013-as év megkerülhetetlen filmje. 3D-s túlélő sci-fi, amely – bár itt-ott eltúlzott – magával ragadja a mozinézőt. Gyönyörű a fényképezés, kiváló a rendezés és nyomasztó a hangulat. Igazat kell tehát adnom a kritikusoknak: a Gravitáció valóban az utóbbi évek egyik legjobb sci-fije. A végeredmény viszont nem tökéletes.Most jön a szőrszálhasogatás.

Nekem hiányzott az, hogy érzelmileg is megragadjanak a látottak. Szeretem azt, ha egy film után még napokig tudok agyalni a dolgokon. Itt ez elmaradt, de ez nem olyan sokat von le a Gravitáció erényeiből, mivel Cuarón tehetsége az űrön át is utat tőrt magának. Az ember gyermekével nem tudott elvarázsolni, de most sikerült. Értékelésem: 85%.

Reklámok
Kategória: film
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.