Gravitáció

A kritikusok az évtized sci-fijeként emlegetik Alfonso Cuarón új filmjét, amelyben az ember élethez való ragaszkodása áll a középpontban. A történet egyszerű: néhány asztronauta komoly bajba kerül a világűrben, a menekülésre pedig kevés az esély.

Az űr végtelen és sötét. Kegyetlen hideg uralkodik, az emberre pedig ezer veszély leselkedik ebben az idegen környezetben. Egy kevés űrszemét elintézi, hogy Sandra Bullock és George Clooney ne érezze olyan jól magát ezen a rutin küldetésen.

Gravitáció

Magányosság. A játékidő során szinte végig ez az érzés uralkodik. Az embernek sokszor egyedül kell megküzdenie a rá leselkedő veszélyekkel, de a világűrben ez az egyedüllét még nyomasztóbb. Sandra Bullock egy olyan tudóst alakít, aki még tapasztalatlan asztronauta, de gyakorlatilag csak saját magára számíthat, ha ki akar szabadulni az űr fojtogató szorításából.

Félelem, izgalom, és feszültség uralja ezt a másfél órát. Jó, a látvány is kifejezetten pazar, de ezzel még nem lehet levenni a lábamról. A film során egy picit megismerjük a Bullock által alakított tudóst, de olyan sokat mégsem tudunk meg róla. Cuarón mégis elérte, hogy szurkoljak a túléléséért. A túlélés esélye pedig végig csekély.

A film legizgalmasabb percei az utolsó félórában várnak ránk. Sandra Bullock nagyon precíz alakítást nyújt. Nem akarok túl nagy jelzőket használni, de a rendező a sztoriból és a főszereplőből is kihozta a maximumot.

Gravitáció

A Gravitáció a 2013-as év megkerülhetetlen filmje. 3D-s túlélő sci-fi, amely – bár itt-ott eltúlzott – magával ragadja a mozinézőt. Gyönyörű a fényképezés, kiváló a rendezés és nyomasztó a hangulat. Igazat kell tehát adnom a kritikusoknak: a Gravitáció valóban az utóbbi évek egyik legjobb sci-fije. A végeredmény viszont nem tökéletes.Most jön a szőrszálhasogatás.

Nekem hiányzott az, hogy érzelmileg is megragadjanak a látottak. Szeretem azt, ha egy film után még napokig tudok agyalni a dolgokon. Itt ez elmaradt, de ez nem olyan sokat von le a Gravitáció erényeiből, mivel Cuarón tehetsége az űrön át is utat tőrt magának. Az ember gyermekével nem tudott elvarázsolni, de most sikerült. Értékelésem: 85%.

Kategória: film
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) Gravitáció bejegyzéshez

  1. Flanker szerint:

    A látvány és a hangok, zene lenyűgöző, sajnálom hogy nem moziban láttam. A sztoriban az egyetlen szemráncolásom (elfogadva hogy ez egy stilizált történet, nem realisztikus) a légkörbe belépéskor történt, mert az mese, az így nem megy, a visszatérő modul vagy elég, vagy lepattan a légkörről. DE ettől függetlenül nem bántam meg hogy láttam, sőt, a 85%-ot adom.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .