Fehér Béla: Kossuthkifli

Erről a könyvről akkor hallottam először, amikor Rudolf Péterék bejelentették, hogy minisorozatot forgatnak belőle. Mivel a regény eseményei a 19. századi Magyarországon játszódnak, így rögtön felcsigázta az érdeklődésemet.

“Csatákat veszíthetünk, de nemzetet soha!”

A Kossuthkifli 1849 tavaszára kalauzolja az olvasót. A császár már szorult helyzetben van, de Buda még a Habsburgoké. A regény azonban nem az ismert hadi eseményekről szól, hanem ismeretlen szereplők krónikája ez, amelyben fontos szerep jut egy postakocsinak, egy halottaskocsinak, no meg persze egy láda bejglinek.

Kossuthkifli könyvA regény szereplői szeretnének eljutni Pozsonyból Debrecenbe, de ez nem olyan egyszerű a szabadságharc alatt. Az események két szálon játszódnak (zöld postakocsi, fekete halottaskocsi), az út viszontagságai pedig elegendő érdekességet tartogatnak az olvasó számára. Nem beszélve a nyelvi leleményességekről, amelyekből nincs hiány ebben a műben.

A karakterek színes tárházát tárta elém Fehér Béla. Az út során sok érdekes figurával találkoznak főhőseink, miközben ők se azok az unalmas alakok. Csak azt sajnáltam, hogy nem volt a regénynek egy igazán szerethető pozitív hőse.

A sztoriról nem igazán szeretnék írni, mert úgy az igazi, ha nem igazán tud semmit az olvasó erről a történetről. Igaz, hogy itt-ott volt egy kicsi hiányérzetem a történet alakulását illetően, illetve a végjátékot túlságosan összecsapottnak éreztem. Túl hamar ért véget a történet. Én még szívesen olvastam volna tovább ezt a 19. századi kalandot.

A Kossuthkifli egy vérbeli kalandregény, amelyet helyenként mesés elemek szőnek át. Az olvasót emlékezetes karakterek boldogíthatják a könyv lapjain. Fehér Béla egy egész jó tablót nyújt az 1848-49-es szabadságharcról, de a regény sok igazsága ugyanúgy érvényes napjainkban is. Lehet, hogy a körülmények változnak, de van ami változatlan. A Kossuthkifli szórakoztató és színvonalas történelmi kalandregény. Ha a történet is végig lehengerlő maradt volna, akkor lennék igazán elégedett, de az összkép így is nagyon pozitív.

Kategória: könyv
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Fehér Béla: Kossuthkifli bejegyzéshez

  1. tumanszila szerint:

    “A császár szorult helyzetben?”
    a császár valahol elbújva küldte a megvezetett embereket más, szabadságra vágyó embereket gyilkolni. a „Jóságos” („Der Gütige”).
    amikor ő szorult helyzetben volt, az a bécsi forradalom idején volt, amikor álruhában lopakodott ki a városból.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Harmadik_bécsi_forradalom

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .