Magyar sorozatok: Múlt és jövő

A sorozatnézők túlnyomó többsége szkeptikusan áll hozzá a magyar sorozatokhoz. Nem mondom, hogy ennek ne lenne alapja, de az utóbbi években azért már elkészült pár olyan magyar sorozat, amely legalább a közepes szintet elérte. Sajnos eddig csak a köztévé és az HBO áldozott pénzt a heti magyar sorozatokra, de idén ősszel már az RTL Klub is beszáll a buliba.

Egynyári kaland

Úgy érzem, hogy nem árt egy kicsit áttekinteni, hogy hogyan is állunk jelenleg a magyar sorozatokkal. Ebben a bejegyzésben összeszedtem, hogy milyen új magyar sorozatra számíthatunk a képernyőkön, de előtte még ejtenék pár mondatot az elmúlt évek terméséről. Nem fogok visszamenni a Szomszédokig, nem kell megijedni.

2011 őszén indult el az HBO-n a Társas játék című sorozat, és az első évad sokak kedvence volt. 2013-ban aztán jött a második évad, ami már kevesebb nézőnek nyerte el a tetszését. Egyelőre nem tervez a csatorna folytatást.

Szintén 2011 őszén indult a megújuló M1-en a Hacktion című krimi, ami két évad után már a Hacktion: Újratöltve címen újult meg, és összesen hat évad készült el ebből a köztévés sorozatból, mivel 2014 tavaszán Szondiék búcsúztak a nézőktől.

2011 októberében indult az M1-en a Mindenből egy van című improvizációs komédia, amiből – egyelőre – három évad készült, de hamarosan jön a folytatás. Rudolf Péter és Földes Eszter eddig remekelt az improvizációk közepette. Ha valaki nem ismernék, akkor 3×11-gyel tehet egy próbát.

Terápia

2012 februárjában indult az M1-en a Szájhősök című zenés sorozat, amiből – a gyatra nézettség miatt – mindössze két rész készülhetett el. Elve elvetélt ötlet volt, hogy havonta jöttek volna az új részek, így pedig nem tudott kiteljesedni ez a szórakoztató kis sorozat. Itt írtam az első részről.

2012 márciusában indult el az M1-en a Munkaügyek, amelynek a sikere (köztévés mércével) azóta is töretlen. Többször is előfordult, hogy 18-49-ben jobb nézettséget ért el, mint a Fábry vagy a Szálka, és hamarosan jön az ötödik évad.

2012 októberében indult el az HBO-n a Terápia, amelyből eddig két évad készült, de még idén megkezdődnek a harmadik évad munkálatai.

2014 őszén indult az M1-en a Fapad, de a nézők nem nagyon éreztek rá a sorozat humorára, így egy évad után sajnos csődöt jelentett az Air Horse.

Fapad

2015 tavaszán két minisorozatot mutatott be a megújult Duna. A Kossuthkiflit nem zárták a szívükbe a nézők (finálékritika), de az Egynyári kalandot már annál inkább (finálékritika), és így a tinisorozatból elkészülhet a második évad is. Ennyit a múltról, és most nézzük, hogy mit hoz a jövő!

2015-ben eddig négy magyar sorozatot láthattunk (Munkaügyek, Fapad, Kossuthkifli, Egynyári kaland), de az ősz is tartogat még újdonságokat, hiszen szeptember 2-án indul a Dunán a Ketten Párizs ellen (előzetes), szeptember 24-én pedig a Munkaügyek 5. évada is megkezdődik. Idén még egy új magyar sorozat biztosan lesz a Dunán, hiszen december 13-án jön a Csak színház és más semmi, amelyről itt már írtam.

A legnagyobb durranásnak viszont az HBO újonca, az Aranyélet ígérkezik, amely november 8-án kezdődik, és jelenleg is tart a forgatás. Bővebb infót itt találhattok erről a sorozatról. Ahogy fentebb már említettem, az RTL Klub újra próbát tesz a heti sorozatok világában. Legutóbb a Casino nem nem hozta a kívánt nézettséget, de azóta sok minden változott a nézettségi elvárásokat illetően, így zöld utat kapott az Igazából válás, amelyben Stohl András, Scherer Péter és Lengyel Tamás lesznek a főszereplők. Talán még idén láthatjuk a végeredményt.

Aranyélet

Úgy tűnik tehát, hogy 2015-ben nyolc magyar sorozat (Munkaügyek, Fapad, Kossuthkifli, Egynyári kaland, Ketten Párizs ellen, Aranyélet, Csak színház és más semmi, Igazából válás) közül is választhatunk, ami – a korábbi évekhez képest – már egész szép szám, de ezzel még nincs vége, hiszen 2016-ban sem maradunk hazai ízek nélkül.

2016 elején (január 8.) a Fifó család is visszatér, mivel jön a Mindenből egy van legújabb évada, amely 12 epizódból áll majd. Ahogy azt már tudjátok, az Egynyári kaland se marad folytatás nélkül, de a második évadra leghamarabb csak 2016 őszén számíthatunk, és nem marad majd el az újabb adag Terápia sem, de az HBO-nál már dolgoznak a Gyilkos halom című sorozaton is, és talán jövőre már el is kezdődhet a forgatás.

A fentieken túl még vannak további tervek is, de azt még nem tudni, hogy ezekből a forgatókönyvekből lesz-e valamikor sorozat. Jó lenne, mert minél több sorozat készül, annál nagyobb az esélye annak, hogy minél több minőségi darab legyen közöttük.

ui.: Igazán jó lenne, ha legalább némelyik magyar sorozat megjelenne DVD-n. Az biztos, hogy én többre is vevő lennék.

Kategória: elmélkedés, sorozat
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Magyar sorozatok: Múlt és jövő bejegyzéshez

  1. Flanker szerint:

    Munkaügyek és a HBO-s sorozatok jöttek/vannak DVD-n, vagy nem?
    A DVD mint sorozatformátum itthon halott, kivéve az HBO sorozatai.
    Világszinten a Blu-Ray a 4K és a váltóformátum hiánya miatt még fennmarad, de a stream/net miatt 8-10 év a és a DVD is már a videó kazettával lesz 1 fiókban.
    Azt viszont öröm látni hogy beindult úja a maygar sorozatgyártás, és még jók is vannak közte.

  2. PolDom szerint:

    Tényleg csak januárban lesz Mindenből egy van? Ez szomorú, és egyben érthetetlen…

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .